Sjöbergs svar på Sabunis kritik: ”Stämmer verkligen inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett politiska beslut, inte ledarskapet, som är grunden för problemen på Arbetsförmedlingen. Det menar myndighetens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Han säger också att han varnade politikerna i december förra året.

– Redan då nämnde jag att vi såg ett varsel på 4500 medarbetare, säger Sjöberg i Aktuellt.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gick i går till hård kritik mot ledarskapet på  Arbetsförmedlingen. – Vi har en myndighet som befinner sig i kaos, sa hon i Aktuellt.

L-ledaren menade bland annat att problemen på myndigheten har med avsaknad av ledarskap och effektivitet att göra, snarare än politiska beslut.

I dag svarar generaldirektör Mikael Sjöberg på kritiken.

– Det tycker jag verkligen inte stämmer. Man har dragit ner våra budgetar så pass kraftigt att jag tycker ända man skulle kunna enas om att vi har haft en väldigt besvärlig situation, säger Mikael Sjöberg i Aktuellt.

– Och inte nog med att det är mycket pengar. Vi fick ju beskedet i december, via statsbudgeten. Det är ett riksdagsbeslut som är grunden för situationen.

– Jag var i arbetsmarknadsutskottet innan beslutet fattades för att upplysa dem om konsekvenserna som vi såg. Och redan då nämnde jag att vi såg ett varsel på 4500 medarbetare. Det mötet var i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.