Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm om läget inför trettonhelgen. Foto: Per Sjöberg/SVT, Simon Rehnström/TT

Sjukhusen pressade av virusvågen: ”Belastar rejält”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19, RS-virus och influensa ökar alla samtidigt och det sliter hårt på sjukhus runt om i landet. Att så många olika virussjukdomar sprids samtidigt är ovanligt. I Region Stockholm ställs planerad vård in:

– Det är tufft. De här tre infektionssjukdomarna belastar sjukvården rejält, säger Johan Bratt, chefläkare Region Stockholm.

Under förra veckan rapporterades 9 766 fall av covid-19, en ökning med 45 procent från veckan innan. Samtidigt ökade även antalet fall av RS-virus med 926, vilket var 64 procent högre än veckan innan.

– Vi har inte sett att alla dessa ökar samtidigt tidigare säsonger, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Enligt honom är det inte bara ovanligt att spridningen av dessa sjukdomar ökar samtidigt.

– Vi brukar inte heller se två år i rad av så hög spridning av RS-virus, men när vi tittar på statistiken är det i princip samma som förra året, säger han.

Sjukhusen ansträngda

I Region Stockholm ställs planerad vård in:

– Det är tufft. De här tre infektionssjukdomarna belastar sjukvården rejält, säger Johan Bratt, chefläkare Region Stockholm.

SVT har hört av sig till flera sjukhus spridda över landet som alla beskriver samma situation.

”På Sahlgrenska universitetssjukhuset är läget ansträngt, med ett ökande inflöde av patienter med såväl covid-19 som andra luftvägsinfektioner”, skriver chefläkare Per-Olof Hansson i ett mejl till SVT Nyheter.

På Karolinska i Stockholm beskrivs kombinationen av virussjukdomar belasta sjukhuset, särskilt vissa delar av vården.

”Allra tuffast är det på barnakuten just nu. Där har vi sett en väldigt stark ökning av patienter som följd av framför allt RS-viruset”, skriver chefläkare Tomas Movin, i ett mejl till SVT Nyheter.

Även Skånes och Norrlands universitetssjukhus uppger att man märker av det ökade trycket på vården, och den 8 december gick Akademiska sjukhuset i Uppsala upp i stabsläge på grund av den höga belastningen.

– Kombinationen av all dessa sjukdomar gör att läget är mycket ansträngt och vi har beslutat att fortsätta i stabsläge även nästa vecka, säger chefläkare Johan Lugnegård.

Toppen inte nådd    

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att ökningen av covidfall ser ut att fortsätta även denna vecka. Och enligt Anders Lindblom är toppen ännu inte i sikte, i alla fall inte vad det gäller covid-19. 

– För både covid-19 och influensa tror jag att det kommer fortsätta öka en tid framåt. Men för RS-viruset kan vi nog nå toppen snart. Om man jämför med Danmark som ligger några veckor före oss kan man se att spridningen börjar gå ned där nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.