• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT Design

Jobbar övertid – för tusen personer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska sjuksköterskor jobbar alltmer övertid. I storstadsområdena har övertiden ökat med 47 procent.

Enligt SVT:s granskning skjuter övertiden i höjden i storstadsregionerna. I landets mest befolkningstäta regioner och landsting, Stockholm, Skåne och Västra Götaland, har övertiden för sjuksköterskor och undersköterskor ökat med 47 procent under årets första halvår jämfört med samma period 2009.

”Situationen alltmer pressad”

I statistiken ingår både heltids- och deltidsarbetande personal. Övertiden motsvarar mer än 1.000 heltidstjänster.

– Jag är inte förvånad över att övertiden ökar, våra medlemmar har under lång tid signalerat att situationen på arbetsplatsen är alltmer pressad och att man nu är rädd för att bli inringd hela tiden, säger Anna Andersson som är vice ordförande för Vårdförbundet.

– Många jobbar mycket långa pass och har man haft långa övertidspass utan vila så ökar risken för att göra fel. Och det kan vara en katastrof både för den enskilde sjuksköterskan men också för den patient som drabbas, fortsätter hon.

”Håller inte längre”

På Stockholms läns landsting menar man att övertid ibland är nödvändigt men att det blir allvarligt när en och samma person jobbar alltför långa pass, alltför ofta.

– Det vi sett de senaste åren är att vi framförallt har svårt att klara bemanningen under sommaren och då har det blivit ett större uttag av övertid. Men jag är övertygad om att man ute i verksamheterna vidtar de åtgärder som behövs för att undvika att hamna i en situation där personalen är utarbetad och känner att de inte orkar längre, säger Maria Englund personaldirektör på Stockholms läns landsting.

Vårdförbundet tycker inte att landstingsledningen tar hotet om försämrad patientsäkerhet på allvar.

– Vi är vana att vända ut och in på oss själva för att patienterna hela tiden ska komma i första hand och att vi ska kunna leverera en säker vård, men vi har kommit så långt och är så pass utarbetade att våra medlemmar börjar signalera att det här inte längre håller, säger Anna Andersson på Vårdförbundet.

Fakta

Så mycket ökar övertiden

Sveriges storstadsregioner under första halvåret 2009-2013.

Stockholms läns landsting:

Sjuksköterskor 49%

Undersköterskor 39%

Totalt 45%

Västra Götalandsregionen:

Sjuksköterskor 42%

Undersköterskor 35%

Totalt 40%

Region Skåne:

Sjuksköterskor 73%

Undersköterskor 39%

Totalt 61%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.