– Det ska ju bli politik av det hela också. Jag tror tyvärr att det kommer skita sig i alla fall, säger Bo Jireteg till SVT Nyheter.
Enligt uppgifter till SVT är partierna överens i den stora utredningen om socialförsäkringarna som kommer i morgon, måndag, att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ska tas bort.
Regeringen har länge velat slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, men oppositionen har varit kritisk till planerna som man ansett är en återgång till en tid då fler blev sjukskrivna under en längre tid.
”Rädda om makten”
Det var alliansregeringen som införde nya sjukregler den 1 juli 2008. En maxtid på 2,5 år infördes för hur länge man får vara sjukskriven.
I december gick Sverigedemokraterna och alliansen emot regeringen och krävde att parentesen skulle finnas kvar.
Bo Jireteg är rädd att regeringen inte ”vågar” slopa den.
– De är för rädda om makten. Jag tror inte att de vågar ta bort den, säger han.
Enligt Gunnar Axén (M), som är kommitténs ordförande, föreslår de att det förstärkta samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, som i dag kommer in efter två års sjukskrivning, tidigareläggs till månad 15.
Efter ett års sjukskrivning införs kontroller då Försäkringskassan ska utreda behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetsförmåga.
– Det ska ske löpande med högst sex månaders mellanrum, säger Axén till TT.
I grunden positiv
Om det hade varit innan reglerna gjordes om 2008 hade Bo Jireteg sannolikt varit sjukpensionär för länge sedan. I dag finns en hårdare press på de långtidssjukskrivna att börja jobba igen. Efter två och ett halvt år blir man automatiskt utförsäkrad.
– Det är klart att jag i grunden är positiv om de nu skulle ta bort den bortre gränsen, och jag vill ju jobba. Men jag är ändå rädd att de sätter upp nya hinder, säger Bo Jireteg.