Sjukvård, skola/utbildning och invandring/integration. Det är de frågorna som väljarna under lång tid ansett vara de viktigaste enligt Novus mätningar.
Hela 68 procent av väljarna uppger i den senaste Novusmätningen att sjukvården är en av de viktigaste frågorna, den högsta noteringen sedan förra valet.
– Det är en samhällsfråga som är oerhört viktig, den är själva fundamentet i vårt välfärdssystem, säger Torbjörn Sjöström. Att Socialdemokraterna satsar hårt på vårdfrågan just nu är ingen slump.
Bostadsbyggande och fördelningspolitik
Men när vi slumpmässigt frågar några Stockholmare om deras viktigaste valfrågor dyker annat upp.
– Rättvisa och fördelningspolitik. Visst är sjukvården en viktig fråga även för mig men en bra sjukvård är mer ett kvitto på att fördelningspolitiken fungerar, säger Frej Jacobsson.
– Social jämlikhet och hjälp åt de som har det svårast. Sätt åt skattesmitarna och fortsätt välfärdsbygget, tycker Anna-Lisa Bäckman.
– Bostadsbyggandet. Hur har politikerna tänkt att lösa bostadsfrågan? undrar Cissi Chong och Emma Wigren.
Preferenserna kan ändras
Enligt Torbjörn Sjöström tyder mycket på att det blir sjukvården, skolan, integrationen och lag och ordning som kommer att dominera fram till valet. Samtidigt understryker han att väljarnas preferenser snabbt kan ändras om någonting inträffar och tar flyktingkrisen 2015 som exempel.
– När regeringen införde id-kontroller, hösten 2015, seglade invandringsfrågan upp som väljarnas viktigaste fråga, en fråga som tidigare varit lågt rankad, säger Sjöström.
– Om framtiden vet vi inget, det är det enda vi kan vara säkra på.
Fakta: Novusmätningen
Frågan som ställdes var:
”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”
Det här var de tio frågor väljarna tyckte var viktigast i mätningen:
- Sjukvården
- Skola och utbildning
- Invandring/integration
- Lag och ordning
- Äldreomsorg
- Landets ekonomi
- Jobb/sysselsättning
- Pensioner
- Miljö/klimat
- Jämställdhet
Undersökningen är genomförd mellan 22 och 27 februari 2018 i Novus Sverigepanel, som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1.000 intervjuer genomförts.
Källa: Novus