• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Licensjakt på varg ska tillåtas igen

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade licensjakten på varg i Sverige ska tillåtas igen, skyddsjakten förenklas och ersättningen till drabbade av vargangrepp höjs kraftigt. Det föreslår Vargkommittén i sin utredning som presenterades i dag.

Regeringens särskilde ensamutredare och Vargkommitténs ordförande Peter Egardt konstaterade att vargarna ökar och sprider sig, och att allt fler människor berörs av vargen.

De senaste tio åren har stammen ökat från omkring 80 till cirka 400 djur.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Djurhållare och jägare känner att de inte kan påverka sin situation, sade Peter Egardt.

Vargkommittén,  som består av representanter för nio organisationer – jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer – anser  att den nu stoppade licensjakten kan tillåtas – om vargstammen blir tillräckligt livskraftig.

Innan licensjakt blir aktuell bör bara skyddsjakt tillåtas med undantag för genetiskt värdefulla djur. Med förenklade regler ska det gå snabbare att få tillstånd för skyddsjakt när varg dödat tamdjur.

Enligt förslaget ska skyddsjakt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och på skärgårdsöar.

Länsstyrelserna ska besluta om skyddsjakt.

Ersättningen ska höjas

Peter Egardt hoppas att förslaget ska göra att acceptansen för regeringens rovdjurspolitik blir större, inte minst på landsbygden.

Dessutom föreslås att ersättningen för dödade och skadade tamdjur ska höjas. Enligt Egardt med upp till det dubbla.  Några exakta belopp presenterades dock inte. 

Tidigare i år enades kommittén om en gemensam åsiktsförklaring om vargpolitiken, att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus.

När gynnsam bevarandestatus av vargen, och ett antal andra kriterier, har uppnåtts så ges även möjligheter till licensjakt.

– Jag har sagt att det ska vara möjligt med licensjakt när gynnsam bevarandestatus har uppnåtts, sade Egardt.

Exakt vad gynnsam bevarandestatus innebär är dock inte helt utrett ännu.

”Hätsk debatt”

– Men det bör vara betydligt högre än hundra vargar. Sedan är det fråga hur stort intervallet ska vara.  Det har jag inte skrivit något om utan det måste fastställas.

Enligt utredningen ska myndigheterna, inte politikerna, med hjälp av forskares hjälp slå fast ett intervall för både lägsta och högsta antalet vargar.

Han anser att debatten i vargfrågan har varit onödigt hätsk.

– Jag är övertygad om att när de förslag som jag kommer med genomförs då får vi mycket mer lugn och ro.

Förslaget överlämnades till miljöminister Lena Ek i dag.  Det ska nu behandlas vid ett möte med olika remissinstanser och sedan behandlas i regeringskansliet.

Vargkommitténs förslag

  • I Vargkommitténs betänkande betonas framför allt vikten av att Sverige fastställer vid vilken nivå vargstammen har uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus.
  • Andra förslag i utredningen är att skyddsjakten på varg bör förenklas. Redan vid ett första angrepp på husdjur ska skyddsjakt kunna beviljas, med undantag för dokumenterat genetiskt värdefulla vargar. Dessutom bör ersättningen utökas för skador orsakade av rovdjur.
  • Utredaren betonar också vikten av genetisk förstärkning av vargstammen. I första hand ska den naturliga invandringen från Ryssland/Finland underlättas, bland annat genom dialog och avtal med renskötseln. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet