Utredare föreslår statligt startlån för nya bostadsköpare

Uppdaterad
Publicerad

Vid måndagens pressträff tog bostadsminister Johan Danielsson (S) emot en utredning med förslag på bland annat ett startlån för förstagångsköpare av bostad. En åtgärd som kan göra det lättare för de som köper sin första bostad att ha råd med den obligatoriska kontantinsatsen.

Vid köp av bostad krävs en kontantinsats på 15 procent, medan resterande 85 procent kan täckas med lån. När bostadspriserna är höga blir följaktligen även kontantinsatsen det, vilket kan innebära ett hinder för unga och andra förstagångsköpare från att ta sig in på bostadsmarknaden.

Vid dagens pressträff presenterade utredare Eva Nordström förslag på ett statligt ”startlån” som kan användas för kontantinsatsen. Det innebär att en förstagångsköpare i så fall kommer att kunna låna till 95 procent av bostadens marknadsvärde, istället för dagens 85 procent. Lånet föreslås ha ett maxbelopp på 250 000 kronor. Om två personer köper bostad tillsammans kan deras belopp slås ihop till det dubbla. Även en ensamstående vårdnadshavare kan få rätt till ett sådant dubblerat maxbelopp.

Vem kan få lånet?

De som kan få tillgång till startlånet är de som definieras som ”förstagångsköpare”, vilket enligt utredningen är de som inte ägt en primär bostad (en bostad där man är folkbokförd) i Sverige de senaste tio åren. Personen måste vara kreditvärdig, folkbokföra sig i den köpta bostaden, samt belåna bostaden till minst 85 procent.

Lånen föreslås ges via privata bolåneaktörer, med Boverket som garantimyndighet.

HSB:s reaktion

En av remissinstanserna kan komma att bli HSB, vars förbundsordförande Johan Nyhus säger till SVT att det verkar vara en väldigt väl genomarbetad utredning, även om han inte läst den än. Dock presenterades inga förslag på en modell för bostadssparande för barn och unga, vilket tidigare spekulerats. Utredningen kom endast med ett antal överväganden i det ärendet, vilket Nyhus är besviken över.

– Vi har många människor som hamnar utanför bostadsmarknaden, jag tycker att det här är en bra fråga att förena svensk politik om. Jag förväntar mig att regeringen kommer att lägga ett förslag efter remiss, säger HSB:s förbundsordförande Johan Nyhus.

HSB är en av Sveriges största organisationer för just bosparande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.