Skäggetorpsskolan lyckas trots dåliga odds

Uppdaterad
Publicerad

Skäggetorpsskolan i Linköping är den skola som har tagit emot flest nyanlända barn i landet. Där har 98 procent av barnen invandrarbakgrund, och det talas 25 olika språk i korridorerna.

Bilbränder, droger, grov kriminalitet och utanförskap. Det är den bilden som de flesta förknippar med stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Men det finns en kontrast som lyser klar i den problemfyllda delen av universitetsstaden – Skäggetorpsskolan.

– En jättebra skola med trevliga elever och lärare som bryr sig. Skolan erbjuder också jättemycket hjälp och stöd till elever som behöver det, säger elevrådsordförande Alamin Abdullah och fortsätter:

Val 2018 – #dinröst

– Vad jag saknar på skolan är kamrater med svensk bakgrund.

”Det är ett tufft område”

Stadsdelen har av polisen rankats som ett av landets värsta problemområden.

– Skäggetorp har ett dåligt rykte utanför skolan i själva området. Det är ett tufft område och det finns kriminalitet. Men skolan står i allt det här som en skyddsfaktor som uppvisar goda resultat, säger Anderz Bergholtz, rektor på Skäggetorpsskolan.

Och de goda resultaten visade sig för en tid sedan då Skolverkets så kallade Salsarapport kom. Där bedöms betygen i förhållande till olika bakgrundsfaktorer. Här placerade sig skolan i topp i landet.

– Bakgrundsfaktorerna är bland annat föräldrarnas utbildningsnivå och hur stor andel nyanlända skolan har och här hamnade Skäggetorpsskolan på ett plusvärde av 44, vilket är jättebra. Det här är ett resultat av ett långsiktigt arbete som vi gjort på skolan, säger Anderz Bergholtz.

”Vi har en fast kärna av lärare”

Under en lektion med 20 elever som SVT följde med på hade man fyra av skolans personal i klassrummet. En lärare, en resursperson och två hemspråkslärare, en i arabiska och en i somaliska

– Oftast har vi två modersmålslärare vid varje lektion, vilket är ett enormt stöd för eleverna. Jag har jobbat här i tio år och det är väl ett kvitto på att jag trivs, säger läraren Linda Lagerqvist.

– Vi har en fast kärna av lärare som har jobbat här väldigt länge. Vi tänker att alla lärare är svensklärare på skolan oavsett vilken behörighet man har, säger rektorn Anderz Bergholtz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet