Under onsdagen sköts tre schimpanser till döds efter att de rymt från sitt hägn på Furuviksparken i Gävle. Dramat är inte över då fyra schimpanser, varav en skadeskjuten, befinner sig instängda i ett aphus omringat av skyttar.
Schimpansernas öde har väckt upprörda känslor i sociala medier med krav på att samtliga djurparker i Sverige stängs. I en debatt i SVT:s Aktuellt på torsdagen drev en representant från Djurens rätt samma linje.
– Vi på Djurens rätt blir väldigt bestörta av det vi hört, att de här skjutningarna av schimpanser skett. Det här aktualiserar frågan om vi ska ha djurparker, ska vi ha vilda djur i bur?, säger Anna Harenius från Djurens rätt.
Avgörande för bevarande
Enligt henne finns det en risk att djuren far illa, i syfte att vara ambassadörer för sin art. Istället förespråkas naturreservat utan besökare. Men parkerna är avgörande för bevarande av utrotningshotade arter, replikerar motdebattören och Skansens akvarieägare Jonas Wahlström.
– Vem skulle ha räddat visenterna som nu finns i fem länder, som var utrotningshotade i det vilda? Skansen var en av föregångarna för det, säger han, som ett exempel.
Undervisningssyfte
Förutom bevarande är undervisningssyftet ett av djurparkernas syfte, enligt Wahlström. Alla barn ges inte möjlighet att se en riktig älg ute i skogen, och där kan djurparkerna bidra till kunskap.
–- Det är jätteviktigt att lära sig om djur. Men man ska inte lära sig om djur i fångenskap, i bur, säger Anna Harenius.