Skärpt kontroll i byggbranschen ska stoppa sprängämnesstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Det måste bli bättre kontroll på sprängmedel i byggbranschen, kräver både poliser och politiker. Nu efterfrågas bakgrundskontroller på personalen.

– Det finns inget krav på att de ska kontrolleras i något register – det är lite vilda västern, säger Jan Johansson, vd för bergsprängningsentreprenörerna.

Ingen kan säkert säga hur mycket sprängmedel som försvunnit från byggarbetsplatser för att sådana stölder saknar en brottskod.

Men av de explosiva ämnen som Nationellt forensiskt centrum analyserat har en fjärdedel varit civilt sprängmedel.

– Svenska byggarbetsplatser är ett av dom ställen där man kommer över sprängmedel. Det är viktigt att det sker en förbättrad tillsyn, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning.

Från byggbranschens sida hävdas att de flesta tar ansvar, men stölder kan förekomma.

– När man hanterar stora mängder sprängämnen är det väldigt lätt att till exempel någon anställd på företaget plockar med sig sprängämnen otillbörligen, säger Jan Johansson, vd för bergsprängningsentreprenörerna.

Vill införa kontroller

För att minska risken för att sprängmedel kommer i orätta händer, krävs bättre kontroller på personalen.

– Det borde vara krav från lagstiftaren att man har registerkontroll så man inte anställer kriminella människor, säger han.

Kommer ni jobba för att införa sådana kontroller?

– Det är något vi kommer att rekommendera, ja.

I dag är det kommunerna som utfärdar tillstånd och utför tillsyn. Men där brister kunskapen rejält, anser Jan Johansson.

– Den är helt obefintlig.

Saknat sprängmedel anmäls inte

SVT Nyheter har också inifrån byggbranschen uppgifter om att flera kilo sprängämnen kan saknas vid större projekt, utan att det larmas. Det kan därför finnas ett mörkertal för hur mycket sprängmedel som faktiskt försvinner för att företag inte rapporterar av oro för att riskera tillstånd och uppdrag.

- Det är som att skjuta sig själv i foten genom att anmäla en stöld på det sättet, konstaterar Jan Johansson.

Tror du det förekommer att företag därför låter bli att rapportera in?

– Det är ren spekulation, men jag skulle kunna tänka mig det, givetvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.