Gun Hamberg fick stora skatteskulder efter att ha fått rätt mot Försäkringskassan i kammarrätten. Foto: SVT/TT

Fick rätt mot Försäkringskassan – men stora skulder

Uppdaterad
Publicerad

Att få rätt mot Försäkringskassan kan leda till tiotusentals kronor i skatteskulder. Det har drabbat två kvinnor som SVT har träffat. Nu kräver de och deras ombud att systemfelet rättas till.

Efter att ha blivit av med sjukpenningen kämpade Gun Hamberg från Ockelbo i flera år och fick till sist rätt mot Försäkringskassan i kammarrätten. Under tiden hade hon fått försörjningsstöd från hemkommunen och tvingats vända på varenda krona.

– Jag tänkte att äntligen kanske jag får lugn och ro. Att jag får bättre hjälp och förståelse. Men så blev det ju inte, säger Gun Hamberg.

40.000 kronor i skatteskuld

Av de över 500.000 kronor som hon fick tillbaka retroaktivt i sjukpenning fick hon till sist bara ut cirka 10.000 kronor efter att Försäkringskassan betalat in skatt och kommunen tagit tillbaka pengar för försörjningsstöd och andra bidrag som betalats ut till henne. Det var hon beredd på, men inte på den skatteskuld på cirka 40.000 kronor som hon nu fått på grund av det dragits för lite skatt på den retroaktiva utbetalningen.

– Jag har inte gjort fel, jag har varit sjuk och råkat ut för olyckor. Då ska inte jag bli straffad igen, så känner jag det, jag blir straffad, säger Gun Hamberg.

Ombuden förtvivlade

Även hennes ombud Carina Poulsen, som arbetar som personligt ombud för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Sandviken, Hofors och Ockelbo kommun, är förtvivlad.

– Det känns som att jag som ska hjälpa Gun att få det bättre har ju sett till så att hon får en skatteskuld istället och det känns ju jättekonstigt, säger Carina Poulsen. 

Restskatten uppstår då Försäkringskassan betalat in för lite skatt när de följt en tabell för engångsutbetalningar. De personliga ombuden i Sandviken hjälper även ”Eva” som nu har en skatteskuld på 26.000 kronor hos Kronofogden – trots att hon inte fick en krona i handen när hon fick rätt mot Försäkringskassan.

– Vi som blir drabbade får ju ta chocken och leva med det här. Man tappar tilltron till myndigheterna, de har lurats, säger ”Eva”.

”Alla har följt sina rutiner”

Till de personliga ombuden säger alla inblandade parter, Försäkringskassan, Skatteverket och kommunerna, att de följt sina rutiner.

– En kort tid efter att en skuldsanering var klar och att hon för första gången på mycket lång tid är skuldfri, då får hon en skatteskuld för att hon vunnit i kammarrätten. Det är väl ett systemfel om något, säger Thomas Lundqvist, personligt ombud för ”Eva”.

De personliga ombuden vet nu inte hur de ska agera när nya klienter vill få deras hjälp att få rätt mot Försäkringskassan.

– Nu vet jag ju vad som kan hända så då får jag ta upp det från början. Samtidigt, ska jag säga åt människor att inte hävda sin rätt? Jag blir så förbannad varje gång jag tänker på det här, säger Thomas Lundqvist.

Omöjligt att betala skulderna

Varken Gun Hamberg eller ”Eva” ser hur de ska kunna betala sina skatteskulder med sin knappa ekonomi och de är beredda på att kämpa för att få rätt.

– Jag kan inte ta skulden, jag har ju en hyresskuld på nästan lika mycket. Var ska jag ta pengarna ifrån?, säger Gun Hamberg.

– Jag betalar inte en krona, inte ett öre. Skulle jag betala en månad är det precis som att jag godkänner att jag har gjort fel. Jag har inte medverkat till att det blivit så här, då får de jaga mig så länge jag lever, säger ”Eva”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.