Foto: TT

Skoltrötta lärare knäar på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Stress, egen arbetsbörda som påverkar elevernas resultat negativt, otillräckligt med tid för att hjälpa eleverna – och nästan åtta av tio lärare som funderar på att sluta. Ännu en undersökning visar på dåliga förutsättningar i den svenska skolan.

– De som jobbar i skolorna ser ingen förbättring. Många av åtgärderna från politiskt håll – både från den här regeringen och den förra – är bra men från arbetsgivarnas håll ser vi ännu inte resultat, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till förbundets tidning Skolvärlden.

Tidningen har låtit 1 100 lärare, varav tre fjärdedelar varit verksamma elva år eller mer, svara på en enkät. Resultaten, liksom många tidigare, är nedslående: 78 procent funderar ofta eller ibland på att sluta, 89 procent svarar att de helt eller delvis känner sig stressade, 68 procent anser att deras arbetsbörda påverkar elevernas resultat negativt och 54 procent att de inte har tid att ge eleverna tillräckligt med stöd.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är oroad. Han pekar bland annat på initiativ som ändrade regler kring särskilt stöd, färre nationella prov sam att dessa prov ska bli digitala.

– Rätt utfört är det något som kan spara mycket tid i en av de mest administrativt krävande arbetsuppgifterna.

Skolvärldens undersökning

1 100 lärare, varav tre fjärdedelar varit verksamma elva år eller mer, har svara på Skolvärldens enkät under hösten. De flesta jobbar i grundskolans senare år och i gymnasieskolan.

78 procent säger att de ofta eller ibland funderat på att sluta, 19 procent har aldrig funderat på det och 3 procent vet inte eller vill inte svara.

När de funderat på att sluta svarar 56 procent att arbetsbelastningen är viktigaste orsaken, 36 procent att den spelar in men inte är största orsaken och 8 procent att det inte är orsaken.

46 procent instämmer helt på påståendet ”Jag känner mig ofta stressad”, 43 procent instämmer delvis, medan 11 procent inte instämmer alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.