Skolverket spår en fortsatt brist på lärare i sin senaste prognos. Foto: TT

Skolverket: Fortsatt stora behov av fler lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att saknas cirka 45 000 behöriga lärare och förskollärare om 15 år. Det spår Skolverket i sin senaste lärarprognos. Den negativa bilden som finns om skolan som arbetsplats måste ändras för att fler ska välja läraryrket, säger generaldirektör Peter Fredriksson.

Enligt Skolverket behöver 188 500 lärare och förskollärare examineras fram till 2033. Men det fattas i dag 45 000, beräknat på dagens nivåer av studenter som tar examen. Störst väntas bristen bli på ämneslärare på högstadiet, mellanstadielärare och yrkeslärare.

Varför vill inte fler studera till lärare?

– Bilden av skolan är betydelsefull, under långt tid har det visats upp en negativ bild av skolan vilket gör att intresset minskar. Många skolor har ett tufft uppdrag och det har varit stort fokus på de skolor där det är svårt, vilket gör att många drar sig för att bli lärare. Men det finns många bra skolor och lärare som tycker att jobbet är meningsfullt och roligt, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Skolorna måste bli attraktiva arbetsgivare

Fredriksson påpekar också att lärarnas löneutveckling under långt tid varit direkt dålig, även om lönerna i dag är bättre. Regeringen har gjort ett antal satsningar för att locka fler att bli lärare, som fler vägar in i yrket och lärarassistenter som ska avlasta lärarna. Enligt Fredriksson måste kommunerna och friskolorna också ta ansvar för att skapa bättre förutsättningar för lärare att göra ett bra jobb – och visa upp sig som attraktiva arbetsgivare.

– Kommunerna måste bli bättre på att organisera skolorna så att lärarna får bra arbetsmiljö och arbetsvillkor. Då kanske fler pratar om hur kul det är att vara lärare. Unga människor har så mycket att välja på så varför välja något som verkar jobbigt och dåligt, säger Peter Fredriksson.

”Dysfunktionella strukturer”

Samtidigt är lärare överrepresenterade i sjukskrivningar kring stressrelaterade sjukdomar enligt en rapport från Lärarförbundet från 2017, där 40 procent inte kände att de hann med sina arbetsuppgifter.

Är det verkligen kul att vara lärare under rådande omständigheterna?

– Många tycker det är meningsfullt och givande att påverka ungdomar. Men det finns dysfunktionella strukturer där lärare får ägna sig åt saker som andra skulle kunna göra. Det gör att man kan känna sig stressad och otillräcklig som lärare. Här handlar det verkligen om att organisera upp arbetsuppgifterna för lärarna, säger Peter Fredriksson.

Han menar också att lärarutbildningen måste ses över, vilket regeringen har initierat en utredning kring. I dag är det många studenter som slutar på lärarutbildningen innan de tagit examen. Enligt Fredriksson måste lärosätena se över hur de kan göra utbildningen attraktivt.

Den beräknade lärarbristen minskar dock med 35 000 lärare, från den prognos som Skolverket gjorde för två år sedan. Beräkningen beror till stor del på att befolkningsökningen förväntas avta, främst på grund av att färre förväntas migrera till Sverige, enligt myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.