Skolvinsterna för fyra största koncernerna: 4,6 miljarder på fem år

Uppdaterad
Publicerad

De fyra största skolkoncernerna har tillsammans tjänat drygt 1,3 miljarder kronor det senaste året, visar SVT:s kartläggning. Omsättningen har ökat till nästan 20 miljarder kronor.

Skolkoncernerna Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan omsätter alla miljardbelopp.

Totalt har de fyra skolkoncernerna under de senaste fem åren tjänat 4,6 miljarder kronor. Då ingår även opublicerade vinstsiffror från årsredovisningar som SVT fått ut från Bolagsverket.

Skolan – Val 2022

Academedia är störst med 13 miljarder i omsättning och 767 miljoner i vinst det senaste räkenskapsåret.

– Sektorn växer, det har den gjort i 30 år, sedan friskolorna startade. Det går bra för Academedia, säger kommunikationsdirektören Paula Hammerskog.

Förslag från regeringen

Skolan och vinsterna har blivit en het valfråga med politiska förslag var och varannan dag, från flera läger. Förra veckan kom regeringen med förslaget att kommunerna ska kunna sänka friskolornas skolpeng, eftersom friskolorna, till skillnad från kommunala skolor, inte har ett lika stort ansvar. Kommunala skolor är exempelvis skyldiga att ta emot alla barn och att erbjuda en skolplats nära hemmet, och att ta emot barn om friskolor läggs ner.

– Kommunala skolor får betalt för den skyldigheten på annat sätt än genom skolpengen. Det är alltså fel att säga att friskolorna får betalt för det som det är nu, säger Paula Hammerskog.

I nivå med storbanken SEB

Det finns många små friskoleföretag med en eller några få skolor, som har varierande ekonomisk situation. Men de största skolkoncernerna har en vinstmarginal efter finansnetto på mellan 5 och 12 procent, och god lönsamhet visar SVT:s genomgång.

Academedia har 13,2 procent avkastning på eget kapital. Det är i nivå med till exempel storbanken SEB.

Skulle ni verkligen inte klara av att ge undervisning till de elever som ni får skolpeng för, även om ni fick sänkt skolpeng?

– Jo självklart skulle vi fortsätta kunna bedriva undervisning, men vi skulle behöva göra avkall på ett antal saker. Utveckling som till exempel de två stora campus vi bygger nu i Stockholm med nästan 5 000 skolplatser, skulle vi nog ha svårt att klara, säger Paula Hammerskog.

Fakta: Skolvinster

De fyra största skolkoncernerna     Omsättning, kr          Vinst efter finansnetto

Academedia:                                   13,3 miljarder                 767 miljoner

Engelska Skolan:                               3,1 miljarder                 254 miljoner

Thorengruppen:                               1,7 miljarder                 211 miljoner

Kunskapsskolan:                               1,5 miljarder                   93 miljoner

Utveckling senaste fem åren             Omsättning            Vinst efter finansnetto

Academedia:                                          +40 %                         +43 %

Engelska Skolan (fyra år):                      +51 %                         +29 %

Thorengruppen:                                    +36 %                         +74 %

Kunskapsskolan:                                    +34 %                       +102 %

Totala vinster senaste fem åren: 4,6 miljarder kronor, varav

Academedia: 2,9 miljarder

Engelska Skolan (fyra år): 805 miljoner

Thorengruppen: 522 miljoner

Kunskapsskolan: 342 miljoner

Vinstmarginalen, mätt som vinst efter finansnetto i procent av omsättningen, ligger på 5-12 procent i de fyra koncernerna.

Lönsamheten, dvs avkastning på eget kapital, är 13,2 procent i Academedia. Varken Kunskapsskolan eller Engelska Skolan anger avkastningen i årsredovisningarna, men Engelska Skolan hade enligt aktieanalytiker också en avkastning på runt 13 procent innan riskkapitalfonden Paradigm Capital köpte ut den från börsen 2020. Det är ungefär i nivå med banken SEB:s lönsamhet.

Thorengruppens avkastning på eget kapital är 35 procent.

Källor: Bolagens årsredovisningar inklusive ännu ej publicerade från Bolagsverket. Engelska Skolan bytte räkenskapsår i samband med utköpet från börsen. Uppgifter därifrån finns därför bara med till och med 2019/20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet