Sjukvård, klimat och integration det var några av ämnena som debatterades under fredagskvällens partiledardebatt. Mycket stod på spel vilket märktes, inte minst, på det stundtals höga tonläget.
1. Utbrotten och näven i bordet
Kvällens första ämne var ”sjukvård” och det dröjde inte länge innan det hettade till. Allianspartierna, framför allt Ebba Busch Thor (KD), riktade hård kritik mot regeringen för att inte ha gjort tillräckligt.
- Nu är mitt tålamod slut, vi har 111 000 patienter som har väntat olagligt länge på att få den vård de behöver och ni pratar om exakt samma saker som ni lovade väljarna för fyra år sedan. Ni blundar helt för verkligheten. Det behövs mer resurser men framför allt behövs det ett ledarskap som vet vad man ska göra av de pengarna så de når patienterna och det vet inte ni, sade Ebba Busch Thor (KD).
Även när integrationsfrågan låg på bordet hettade det till under SVT:s slutdebatt.
– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sa Åkesson (SD).
Uttalandet fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet och höja rösten.
– Men hur uttrycker du dig? utbrast Annie Lööf.
Senare i sändningen tog SVT avstånd från Jimmie Åkessons uttalande. Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, förklarar:
– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.
2. Klimatdebatten och frågan om skatter
Miljöfrågor och inte minst klimat- och energipolitik är en politisk vattendelare, något som blev tydligt under kvällens partiledardebatt.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin beskrev Alliansens och SD:s miljöpolitik som en ”blåbrun röra” men fick mothugg från Centerpartiets ledare.
– Här står Isabella Lövin och baktalar vår politik och hon försöker ha skrämselpropaganda, sade Annie Lööf (C).
En annan tydlig vattendelare var frågan om skatter.
– Nu lovar Stefan Löfven att höja skatten för alla som är rika. Det är väldigt många som kommer känna sig väldigt rika när deras skatt kommer höjas, men de blir fattiga, sade Moderaternas Ulf Kristersson.
– De stora kapitalinkomsterna berör inte vanliga metallarbetare eller undersköterskor. Du borde låta bli att sänka skatten mest för de som har mest, för det är eran politik, svarade Stefan Löfven (S).
3. Skratten
Förutom hätska tongångar bjöd även slutdebatten på en del skratt – hån såväl som vänskapliga.
När det var dags för punkten ”efter valet” berättade Isabella Lövin (MP) om sin syn på saken.
– Den som vill avsätta en väl fungerande regering måste ha ett svar på vilken regering man själv vill bilda, sade hon.
Något som fick KD, M, C och SD att brista ut i ett hånskratt.
En fråga som ledde till lite mer hjärtliga skratt var kvällens ”överraskning”. ”Hur många är röstberättigade i årets val?”, undrade programledarna.
– Holy smoke, sade Stefan Löfven (S) och sedan utbröt en livlig diskussion över blockgränserna.
Rätt svar lyckades partiledarna tillsammans komma fram till – cirka 7,5 miljoner.