På Skövde slakteri är det sen i våras enbart gris och nöt som slaktas. Sex av 34 slakterier tar inte längre emot hästar efter hästköttskandalen. Anledningen är att flera av dom största butikskedjorna, deras underleverantörer och andra matgrossister nu ställer krav på slakterierna att inte slakta hästar där också andra djur slaktas.
– Vi klarar av kraven från Livsmedelsverket att i tid och rum hålla isär olika djursorter, men då måste de som köper kött från oss acceptera det och så är det inte i dagsläget, säger Ove Konradsson som är vd på slakteriet i Skövde.
Slaktköerna växer
Dafgårds som i våras spårade hästkött i företagets egna produkter är ett av företagen som numera enbart köper kött från slakterier som inte hanterar häst i sina lokaler. Men de nya kraven har lett till att köerna växt sig långa för de som behöver avliva och slakta sin häst.
– Det är hästägarna som drabbas först och sen givetvis också hästarna. I värsta fall kanske man har hästen kvar längre än man borde trots att den inte mår bra. Det är också slöseri med en fin råvara som inte används, säger Göran Åkerström som är chefsveterinär på Svensk Travsport.
På slakteriet i Skövde skulle man gärna ta emot häst igen. Men att stå emot trycket från de stora företagen är svårt, trots att man är väl medveten om dom problem som uppstått efter att man började säga nej till häst.
– Jag är själv hästägare och har samma problem. Och det känns inte bra om alternativet är att skicka hästar till slakt i södra Europa. Om våra kunder hade accepterat att vi slaktade häst hade vi gärna gjort det, säger Ove Konradsson.