– Ja, det är ju en ganska nära släkting som sagt upp bekantskapen med mig. Vi diskuterade politik och så fick jag något okvädningsord i örat. Sen skickade jag ett sms: ”I en demokratisk rättsstat, ska man inte respektera varandras åsikter?”. Då kom svaret: ”Dumskalle”, berättar han.
Jan Roostal röstar på Sverigedemokraterna och diskuterar gärna migration. Det leder till konflikter. Också en tidigare nära vän har brutit kontakten.
– I förlängningen så tror jag det är en fara för demokratin. Just det här att man brunsmetar, man demoniserar sina meningsmotståndare. Istället för att diskutera sakfrågor, så debatterar vi hela tiden etiketter. Den kan vi inte tala med. Och du är fascist, och du är nazist, och du är främlingsfientlig, säger han.
Tendenser mot ökad polarisering
Det sägs ofta att vi lever i en alltmer polariserad tid. Forskare vi pratat med säger att det delvis är en överdrift, men att det finns tydliga tendenser mot ökad splittring. Och vissa frågor, som exempelvis invandring och klimat, är rejält infekterade.
Konflikter som förstärks av de sociala mediernas logik, där innehåll som provocerar och väcker känslor premieras. Och så kallade filterbubblor, ekokammare på nätet där människor nästan bara matas med åsikter som stämmer överens med de egna. Jan Roostal har fått höra att han lever i en bubbla.
– Litegrann gör jag ju det. Mina Facebook-vänner är ju folk som tycker likadant som jag. Och ibland blir jag irriterad på de här algoritmerna i Facebook. Bara för att jag tycker att det är roligt med politik, så vill ju inte jag att det är det enda som dyker upp i mitt flöde, säger han.
”Varför ska vi bli ovänner för att vi har olika uppfattningar?”
Just på Facebook skriver Jan Roostal ofta ilsket. Han läser upp ett inlägg som handlar om Stefan Löfvens reaktion på en skjutning.
– Då har jag skrivit mycket elakt: ”Pajasen uttalar sig lika adekvat som vanligt.” Egentligen borde jag väl inte uttrycka mig på det här sättet, men det återspeglar min upprördhet över att man inte tar tag i problemen, man säger att ”Sverige blir allt tryggare”.
Han förstår att det han skriver kan vara provocerande, men tycker att de som tar avstånd från honom överreagerar.
– Jag kan inte med det här konsensusklimatet. Varför ska vi bli ovänner för att vi har olika uppfattningar? Vi kan väl ha en livlig diskussion?, säger han.
Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts hemsida.