• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Småföretagarna tror på sämre tider

Uppdaterad
Publicerad

Trots en god konjunktur finns tydliga tecken på att toppen nu kan ha passerats, det beror främst på en försämrad orderingång.

– Vi ser tydliga tecken på att konjunkturen håller på att vända, förväntningarna är betydligt lägre ställda nu inför framtiden och det är framför allt orderingången som minskat, säger Daniel Wiberg , chefsekonom hos Företagarna.

Svårt att hitta arbetskraft

Faktorer som håller tillbaka en uppgång är konkurrens från nya försäljningskanaler och höga arbetskraftskostnader. Men det största tillväxthindret är att så många som 40 procent av företagen tvingats tacka nej till nya order under det senaste året på grund av bristen på arbetskraft.

– Det är svårt för företagen att hitta kompetens, att få tag i den arbetskraft de behöver för att kunna expandera och möta den efterfrågan som de har, säger Daniel Wiberg.

Daniel Wiberg. chefsekonom på Företagarna. Foto: SVT

Här går det bäst och sämst

Det är stora skillnader mellan olika regioner, starkast utveckling upplevs i Södermanland, Kronoberg och Jönköping, svagast i Norrbotten Västernorrland och Halland.

Småföretagarbarometern

4 000 företag med högst 49 anställda ingår i barometern, som gjorts sedan 1985.

Företagarna bedömer hur sysselsättning, omsättning och orderingång utvecklats. Ett nettotal vägs samman av svaren. En siffra över 0 visar tillväxt. Småföretagen gör också en bedömning av utvecklingen de närmaste tolv månaderna.

I år ligger konjunkturindikatorn på 69, jämfört med 74 i fjol och 80 för 2016. Det historiska genomsnittet ligger på 76.

Bäst har det gått för företag inom tillverkningsindustrin, särskilt de som kan dra nytta av den svaga kronkursen. Utvecklingen är starkast i Kronobergs, Jönköpings och Södermanlands län.

Barometern tas fram av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Källa: Småföretagsbarometern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.