Guldfågelns vd Peter Andersson säger att de ser mycket allvarligt på det som hänt och berättar att de nu infört en rad förbättringar för att undvika att kycklingar skållas levande.
Det var vid fyra olika rutinkontroller förra året som Livsmedelsverkets veterinärer upptäckte att minst tio kycklingar skållats levande. Av någon anledning misslyckades avlivningen och ingen upptäckte att kycklingarna fortfarande levde när de nådde det skållheta vattnet.
– Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, som ligger under Sveriges lantbruksuniversitet.
Hon är expert på frågor som rör slakt.
“Smärtsamt och ångestframkallande”
På Guldfågelns slakteri bedövas kycklingarna först i ett strömförande vattenbad innan de åker genom den så kallade “stickmaskinen” där halsarna skärs av. Sen ska personal inspektera att alla kycklingar fått halsen avskuren och verkligen är döda, annars ska hela slaktprocessen avbrytas. Men av någon anledning har det inte skett. Ingen vet om djuren varit vid medvetande eller inte när de skållats, men de har helt klart varit vid liv.
– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg.
Anmäls för brott mot djurskyddslagen
Länsstyrelsen i Kalmar kommer nu att åtalsanmäla Guldfågelns kycklingsslakteri för brott mot djurskyddslagen. Ingen från Länsstyrelsen vill kommentera ärendet.
– Vi har en djurskyddslagstiftning som ska garantera att djuren ska behandlas väl. Och får man indikationer på att så inte varit fallet, även om ingen gjort det med flit, så behöver myndigheterna ta det här vidare, säger Lotta Berg.