Hittills i år har börsen gått ner med 6 procent och marknaden har varit turbulent. Men att inledningen på året är svag är inget ovanligt, säger Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker.
– Förra året ökade Stockholmsbörsen med hela 36 procent. Och har man ett väldigt bra börsår så är det inte ovanligt att inledningen på det efterföljande året startar lite svagt.
Men den skakiga stämningen tros nu bli långvarig. Pandemin i sig kan spela ut sin roll som allvarlig riskfaktor för börsen under året, men efterdyningarna skapar nya orosmoln.
– Det handlar väldigt mycket om att man börjar titta på vad som händer det här året, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.
Inflationen är skyhög – sju procent i december i USA vilket är den högsta på nästan 40 år. Man undrar hur mycket centralbankerna kommer behöva strama åt och fokus har flyttats lite grann från det som bara har varit positivt till vad som händer efteråt och hur det påverkar börsen.
Inflationstakten svår att förutse
Inflationen har eskalerat mer än vad någon kunnat vänta sig menar experterna och centralbankerna har förlorat förmågan att kontrollera marknaden med lugnande besked.
– Det är ingen som längre tror att centralbankerna har en kristallkula som lyser klarare än någon annans, säger Peter Malmqvist och fortsätter:
– Nu är inställningen att räntorna ska stiga och frågan är hur snabbt. Det skapar en oro. Om den låga räntan varit motorn i uppgången så riskerar naturligtvis en stigande ränta att bli en sorts pyspunka på börsen.
”Risk för ordentlig smocka”
En lång och stark börsuppgång där många gjort stora vinster leder till stor riskvillighet som drivit på kurserna ytterligare. Peter Malmqvist menar att det i kombination med att placerare i alldeles för liten utsträckning har räknat in inflationens påverkan gör att det finns en risk för börskrasch i år.
- Risken är att det blir ganska dramatiskt, nämligen att räntorna kommer stiga mer än vad placerarna tror. Då är risken att vi åker dit på en ordentlig smocka och det skulle kanske kunna vara under hösten.
Men Maria Landeborn på Danske bank är inte lika orolig. Även om hon räknar med en sättning på börsen med kanske 10 procent räknar hon inte med någon krasch:
– Då behöver risken öka för att vi faktiskt ska gå in i en lågkonjunktur och det ser jag inte riktigt. I grund och botten har vi fortfarande en stark ekonomi och låga räntor. För att det ska bli en krasch måste det hända någonting som vi inte är beredda på tror jag.