Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fortsatt halt på gatorna i stora delar av Sverige – Hör SVT:s meteorolog om blixthalkan. Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för mer blixthalka – skolor stänger

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt risk för plötslig ishalka i stora delar av landet, i takt med att ett nederbördsområde rör sig upp över landet och regn faller på kalla vägbanor.

– Man bör verkligen ta det försiktigt om man ska ta sig ut i morgontrafiken, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt. 

Under natten har SMHI utfärdat tre gula varningar för tisdagen. För Jämtland gäller varningen från klockan åtta fram till eftermiddagen. Medan det i Dalarna och norra Värmland varnas för halka under eftermiddagen och kvällen. Under måndagen utfärdades även en varning som sträcker sig från nordligaste Götaland till södra Norrland som gäller fram till klockan tolv.

I Dalarna är många bussturer inställda eller försenade. All busstrafik i sydöstra Dalarna, det vill säga Avesta Hedemora och Säter ställdes in på tisdagsmorgonen på grund av halkan men kom igång igen vid 8-tiden.

Skolan inställd

På tisdagen är också all grundskoleundervisning inställd i Laholms kommun till följd av halkan.

– Vi kan ju inte garantera att alla nödvändiga skolskjutsar kommer att gå, och det kan bli svårt för både elever och våra medarbetare att ta sig in till skolorna, säger Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholm, till SVT.

Märks på akutmottagningarna

När nederbördsområdet drog in över landet på måndagen ställde den till stora bekymmer. Det är glashalt på vägar och trottoarer i bland annat Malmö och Lund. Många har fallit omkull och söker sjukhusvård.

I Lund har ortopedkliniken fått 25 patienter på måndagseftermiddagen och i Malmö 20.

– Halkan märks även av på akutmottagningarna, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.