Det kommer dröja innan ett vaccin mot covid-19 når majoriteten av befolkningen i Sverige. Bilden visar hur italienska armén hjälper till med årets vaccinering mot säsongsinfluensan.

Smittskyddsläkaren: Massvaccination kommer att dröja

Publicerad

Det kommer att dröja lång tid innan ett coronavaccin kan spridas till en större andel av befolkningen, tror flera experter.

– Allt kommer inte att vara på plats i januari, det kan vi säga med säkerhet, säger Per Hagstam, smittskyddsläkare i region Skåne.

I Sveriges regioner pågår nu en intensiv planering för att få logistiken inför en massvaccinering att gå ihop. En av de stora utmaningarna är förvaringen av Pfizers vaccin, som måste förvaras i omkring 70 minusgrader.

Ställer höga krav

SVT har kontaktat landets tre storstadsregioner som säger att de fortfarande väntar på information om hur distributionen ska gå till.

I region Skåne har man fått höra att vaccinet kommer att kunna hållas kallt under transporten till vårdcentralerna. Detta ställer dock krav på snabbheten, eftersom vaccinet måste användas innan det tinas upp.

– Ett vanligt vaccin kan man vanligtvis stoppa i en kyl och förvara ett tag, men det här kommer att behöva gå fortare, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i region Skåne.

Att köpa in specialfrysar till alla vårdcentraler är inte realistiskt, menar han.

– Det skulle bli ofantligt dyrt och svårt rent praktiskt. Det är i princip omöjligt som jag ser det.

Måste göra strama prioriteringar

Det kommer att dröja innan det blir tal om en massvaccinering, oavsett vilket vaccin som kommer ut på marknaden först, säger Per Hagstam. Till en början kommer man att behöva fokusera på att vaccinera riskgrupper och vårdpersonal.

– Frågan är hur mycket vaccin vi får och hur stora grupper vi ska nå. Allt kommer inte att vara på plats i januari, det kan vi säga med säkerhet.

Massvaccinering kan starta tidigast i sommar

Han får medhåll från Karolinska Institutets vaccinexpert Matti Sällberg. Enligt honom kommer en massvaccinering av den svenska befolkningen att ske först under sommaren och hösten.

– Om vi räknar med att 7,5 miljoner personer vaccinerar sig handlar det om 15 miljoner doser som ska ut. Det kommer att ta tid, säger han.

Enligt Matti Sällberg är de tekniska utmaningarna ”väldigt stora”, men långt ifrån olösliga.

Myndigheterna tysta

Socialdepartementet säger att nedkylningen kommer att innebära ”logistiska utmaningar”. Några detaljer vill man dock inte gå in på.

Inte heller Folkhälsomyndigheten vill svara på frågor om hur distributionen av Pfizers vaccin kan gå till. De skriver dock i ett mejl till SVT att det kommer att finnas beredskap för att hantera vacciner som kräver extrem nedkylning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.