Vårdpersonal med ansiktsmask visar upp covidtest

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka om man har covid-symptom i dag? Hör statsepidemiologen svara på vanliga frågor om covidtestning i videon ovan. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen av covid-19 ökar – Statsepidemiologen reder ut vad som gäller

Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat under den senaste tiden, men behöver man agera på något speciellt sätt om man har blivit sjuk? Ska alla ta en till vaccinspruta? Hur länge ska man stanna hemma? SVT Nyheter har pratat med statsepidemiologen Magnus Gisslén som reder ut.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att de som ska säsongsvaccinera mot covid-19 sig bör göra det så snart de får möjligheten. På vissa håll, bland annat i Skellefteå och Norsjö, har det varit långa köer till vaccinmottagningen.

Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, bekräftar att intresset för vaccin är stort.

– På vissa platser är det svårt att få tider nästan för att det är ett stort tryck. Då är det viktigt att prioritera riskgrupperna.

Vem bör vaccinera sig? 

– Åldern är en väldigt viktig faktor. Så det rekommenderas att personer över 65 år vaccinerar sig, och även människor med andra underliggande sjukdomar. Om man aldrig har vaccinerat sig och är mellan 50-65 år rekommenderar vi vaccination nu i höst. Vi rekommenderar också vaccination för gravida.

Om man är ung, frisk och redan har vaccinerat sig. Behöver man boosta vaccinet då?

– Nej det behöver man inte. Har man inga andra riskfaktorer så räknar vi med att man har en bra immunitet. Dels av tidigare vaccinationer men även av genomgångna infektioner. I princip alla har ju haft den här infektionen minst en gång.

Hur länge ska man vara hemma vid sjukdom?

– Man ska vara hemma när man har feber och när man har ordentliga symptom. Sedan när det börjat gå över så kan man gå till jobbet. Så det finns ingen tidsgräns där.

Hur skiljer sig rekommendationerna från vanlig förkylning? 

– Egentligen skiljer de sig inte åt. Får man en infektion där man får rejäla förkylningssymptom, då ska man stanna hemma och se till att inte smitta andra. Det spelar ingen roll om det är covid, influensa eller en annan luftvägsinfektion. Har man väldigt lindriga symptom kan man ofta gå till jobbet. Det viktiga då är att man inte träffar de som är sårbara och riskerar svår sjukdom, det gäller även om man är lindrigt förkyld.

Ska man testa sig vid sjukdom, och hur ska man förhålla sig till positivt resultat? Magnus Gisslén svarar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.