Läget är fortsatt ansträngt för sjukvården i flera av Sveriges regioner. I mitten av februari har smittspridningen av covid-19 ökat i sex av dem. Foto: TT

Smittspridningen i sex regioner ökar

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat i sex regioner, i en av dem kraftigt. Flera län är alltjämt ansträngda och ser ingen eller knappt någon minskning i spridningen av viruset, skriver Länsstyrelserna i en samlad lägesrapport.

Gävleborg, Jönköping, Kronoberg, Sörmland, Västerbotten och Västernorrland rapporterar en uppgång i antalet positiva provsvar under vecka 6 jämfört med vecka 5, i flertalet av dessa regioner kämpar man med hög sjukfrånvaro i en ansträngd sjukvård.

Utbrottet på batterifabriken Northvolt i Skellefteå ligger bakom den kraftigt ökade smittspridningen i Västerbotten. Regionen ser även en stor ökning i Lycksele kommun och har infört särskilda rekommendationer.

I Västernorrland minskar antalet smittade på särskilda boenden, samtidigt som det ökar mest bland personer mellan 20 och 39 år.

Ökad ohälsa bland unga

Det rapporteras även om bristande motivation bland gymnasielever. ”En kommun rapporterar en ökad tendens kring orosanmälningar gällande barn”, skriver Länsstyrelsernas samordningskansli i rapporten.

Enligt Länsstyrelsernas samordningskansli för covid-19 är det fortfarande hög belastning på sjukvården i de flesta regioner, med en viss lättnad i vissa av dem.

I Stockholm skriver man att ”smittspridningen är på en (för hög) platå”, samtidigt som antalet inskrivna arbetslösa i länet är det lägsta i år.

Flera regioner oroar sig för sportlovet och menar att det behövs mer information kring vilka rekommendationer som gäller för att minska smittspridningen.

Knapp för att få fler att vaccinera sig

Bland behoven lyfter regionerna frågan om hur människors benägenhet att vaccinera sig kan ökas.

”Vi gör som andra gör och som människor vi ser upp till gör”, skriver Länsstyrelsernas samordningskansli för covid-19 och efterfrågar sätt för människor att synliggöra att de vaccinerat sig. Bland annat lyfts ”knappar på Facebook” som ett exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.