Utsträckta handen
Moderatledaren Ulf Kristersson fortsatte under dagens debatt att sträcka ut handen till Stefan Löfven när det gäller migrationspolitiken.
– Vi kan inte låta frågan förbli olöst. Stora partier som har ungefär samma uppfattning har ett ansvar att söka kompromisser, sa han.
Men Stefan Löfven undvek att, åtminstone direkt, fatta den utsträckta handen. Frågan om en eventuell partiuppgörelse mellan S och M om migrationspolitiken förblev obesvarad eftersom EU, enligt Stefan Löfven måste göra upp om en gemensam migrationspolitik först.
Smockorna
Någon utsträckt hand från Jimmie Åkesson (SD) blev det däremot inte när han fick ordet och sammanfattade Stefan Löfvens mandatperiod med ett ord: Katastrof.
Åkesson återkom flera gånger till att regeringen drivit igenom att 9 000 ensamkommande afghaner ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Han menade att det skedde på bekostnad av välfärden, något som fick Stefan Löfven att ryta ifrån:
– Den regeringen jag leder har gjort om migrationspolitiken och den ska vara långsiktig och hållbar. Den innehåller också ett ord som du får googla, Åkesson. Det är humanism. Kom inte och prata med mig om välfärd. Du har mycket luft när du pratar men nu gäller det att komma med substans, Åkesson, säger Stefan Löfven.
Gapskratten
Ett namn som återkom flera gånger under debatten var Ann-Marie Begler, som fick lämna sitt jobb som generaldirektör på Försäkringskassan. När Jonas Sjöstedt undrade varför hon fick sparken när hon bara gjort det jobb som regeringen ville, nämligen att få ner kostnader för sjuktalen, svarade Stefan Löfven:
– Begler har inte fått sparken. Hon är fortfarande generaldirektör och har fått andra erbjudanden.
Jonas Sjöstedts replik fick plenisalen att brista ut i skratt.
– Att Anne-Marie Begler inte skulle ha fått sparken, det är möjligtvis ett par personer i regeringen som tror på det, men ingen annan i Sverige, det kan jag lova.
Saknade språkröret
Det var Isabella Lövin som debatterade för Miljöpartiets räkning, men Liberalernas Jan Björklund verkade sakna Gustav Fridolin (MP).
– Jag noterar att Miljöpartiet numera i större debatter nästan aldrig representeras av utbildningsministern, alltså det andra språkröret. Vad det är för taktik som ligger bakom det vet jag inte, men skolan kan man inte gömma undan.
Björklund anklagade Miljöpartiet för att sakna en plan för att förbättra skolresultaten.
– Antalet elever som är underkända i svensk skola var 13 procent 2014, då skulle Fridolin fixa skolan på hundra dagar, nu är det 17, 5 procent som är underkända, sa Björklund och fortsatte:
– Ha gärna en annan agenda, men ha en agenda! Gör någonting!
Isabella Lövin (MP) svarade att hon och Gustav Fridolin tar varannan debatt både i riksdagen och i tv.
– Det är lätt att kontrollera, sa hon och fortsatte:
– Hundra dagar att fixa skolan, du har haft tusentals dagar på dig att fixa skolan. Och vi ser ju nu att skolresultaten, tvärtemot vad du säger, vänder uppåt.