Foto: TT

Snabbspår går fortfarande långsamt

Uppdaterad
Publicerad

Under 2015 påbörjade arbetsförmedlingens arbete med så kallade snabbspår för att nyanlända med utbildning eller erfarenhet inom bristyrken snabbare skulle kunna komma i jobb.

Snabbspåren är en kedja av utbildning, praktik och så kallad validering av yrkesbevis och legitimationer. Men fortfarande går det inte så snabbt att komma in på den svenska arbetsmarknaden ens för dem som hoppar på snabbspåret.

Från januari 2016 till och med augusti 2017 har totalt 4.800 personer påbörjat ett snabbspår, varav ungefär 600 inom så kallade legitimationsyrken, som exempelvis läkare och tandläkare. Det tillkommer ungefär 300 nya personer per månad i snabbspåret, men inte lika många kommer ut på andra sidan i samma takt.

Hälften fått jobb

Efter 20 månader är det ungefär hälften som fått jobb, och när det gäller legitimationsyrken är andelen i jobb efter 20 månader en tredjedel av dem som påbörjat snabbspår.

När Majed kom till Sverige 2014 var det 277 tandläkare från länder utanför EU som ansökte om att få börja snabbspåret, 43 av dem har i dag hunnit igenom systemet och fått sin svenska legitimation, sen gäller det alltså att också få ett jobb efter det.

Statistiken kommer från Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.