En delad bild som visar en USB-C-kontakt på vänster sida, med svart bakgrund och färgrika ljudvågor, medan höger sida visar två personer som sitter i en soffa. Den ena personen håller en korgväska och den andra håller i en kabel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter går igenom sin ”kabelkorg” med teknikexperten Evenlina Galli. Foto: TT/Storyblocks/SVT

Snart blir usb-c standard i EU: Så vet du vilken sladd du ska använda

Publicerad

En ny EU-lag som säger att usb-c blir standard för ny elektronik träder snart i kraft. Men hur ska man egentligen veta vilka kablar som man kan använda?

– Man kan tycka att det är krångligt, säger Evelina Galli, teknikreporter på P3 Sveriges Radio.

Den nya EU-lagen träder i kraft den 28 december och innebär att usb-c-porten blir standard för nya mindre elektroniska enheter. Det gäller för till exempel nytillverkade mobiltelefoner, hörlurar och kameror.

Någon gång under 2026 kommer även nytillverkade bärbara datorer att börja omfattas av lagen.

Teknikexperten: ”Kan gå sönder om du kopplar fel”

Trots att det kan innebära att vi kommer tampas med färre sladdar har usb-c-modellerna fått vissa att klia sig i huvudet.

Det på grund av den stora variation av olika usb-c-sladdar som finns på marknaden – ibland med olika funktioner.

Enligt Evelina Galli är det viktigaste att ha koll på hur stark ström dina usb-c-laddare avger. Främst vad gäller äldre elektronik.

– Saker kan gå sönder om du kopplar fel. Men en tumregel är att nyare prylar klarar av starkare laddare eftersom de har ett inbyggt säkerhetssystem, säger hon.

Se klippet: Varför kan usb-c vara så krångligt?

Så vet du vilken usb-c-sladd du ska använda

För laddning

De allra flesta usb-c-sladdar kan användas för att ladda din enhet. Men det är viktigt att du har koll på vilken strömstyrka som din usb-c-kabel har för att se att den är tillräckligt kraftfull för din enhet.

Om du använder en sladd som inte stödjer en kraftfullare enhet finns en risk överhettning och skada. De flesta nyare tekniker har dock inbyggda säkerhetssystem för att motverka detta.

För överföring av data

Många av de nyare usb-c-sladdarna stödjer dataöverföring mellan till exempel din mobil och dator.

Vill du att det ska gå snabbare krävs i regel dyrare sladdar. Hur hög överföringshastighet en sladd stödjer står i produktspecifikationen.

För video

Om du exempelvis vill koppla din dator till en extern skärm krävs en särskild typ av usb-c-sladd med hög överföringshastighet.

Beroende på vilken upplösning du vill ha (till exempel 4k) finns olika sladdar att välja mellan. Ett exempel på en sådan sladd är Thunderbolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.