Den första oktober ändras lagen och den som hyr ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från värden kan förlora sitt kontrakt. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Snart skärps straffen för den som hyr ut svart

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 oktober ändras lagen och hyresgäster som hyr ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från värden kan förlora sitt kontrakt. Den som tar ut alltför hög hyra kan bli uppsagd utan varning. I värsta fall kan straffet bli fängelse.

På flera punkter skärps lagen för andrahandsuthyrning från och med den 1 oktober. En viktig del handlar om hyresnivån. Den som hyr ut i andra hand får lägga på max 15 procent om bostaden är möblerad samt lägga på faktiska kostnader för till exempel bredband.

Om en allt för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan förvarning från hyresvärden.

Överhyra kan återbetalas för två år

I dag kan en hyresgäst som betalat alltför hög hyra kräva tillbaka pengar för överhyra. Hittills har man kunnat få tillbaka överhyra för det senaste året, från och med 1 oktober kan få man tillbaka överhyra för två år.

Om en bostad hyrs ut utan tillstånd och andrahandshyran dessutom är alltför hög, kan hyresgästen dömas till böter eller till fängelse i upp till två år.

Risker med hårdare regler

Hyresgästföreningen tycker att det är bra att lagen skärps men ser också risker.

– Det kan vara väldigt svårt att veta vad man faktiskt får ta ut i hyra. Många gör det nog enkelt för sig och går in på Blocket och jämför med vad andra tar i hyra. Men det är helt olika regelverk och riskerar därför bli fel, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, och fortsätter:

– Om du skulle ta ut alldeles för hög hyra kan du både bli återbetalningsskyldig och av med hyresavtalet. I värsta fall fall du även få böter eller fängelsestraff. Detta trots att man försöker göra allting rätt.

Är det för hårt?

– Jag tycker att det blir för rörigt. Det är väldigt lätt att hamna fel.

För att komma till rätt med reglerna vill Hyresgästföreningen ta bort privatuthyrningslagen (den som reglerar uthyrning av bostadsrätt och villa).

– Då skulle det vara samma regler som gäller för alla och då skulle man inte riskera att hamna fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.