”Mamma hade dåligt hjärta i många år. Vi har därför pratat mycket om att livet tar slut någon gång. För oss i familjen stod det klart att mammas upplevelse var att hon levt ett långt, spännande och meningsfullt liv”, skriver familjen till TT.
Birgitta Dahl tillbringade större delen av sitt liv i politiken som bland annat riksdagsledamot, biträdande industriminister, miljö- och energiminister, miljöminister samt riksdagens talman.
Under sin politiska gärning var Dahl med och drev igenom flera jämställdhetsreformer som till exempel daghem åt alla, allmän föräldraförsäkring, förbud mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet.
– Ända fram till 1965 ansågs kvinnan vara mannens egendom och till de där reformerna fick jag höra att inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv, säger Birgitta Dahl i SVT:s dokumentär om hennes liv ”Birgitta Dahls heliga vrede” som släpptes 2021.
Magdalena Andersson: ”En viktig förebild”
I ett uttalande till TT säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att Birgitta Dahl varit en viktig förebild både för henne personligen och för många andra.
– Det är med sorg jag fått höra att Birgitta Dahl har avlidit. Hon var en föregångare. En respekterad och modig politiker, som var central för Sveriges aktiva hållning i klimat- och miljöfrågor, och drev igenom beslut som förbättrade livet för alla kvinnor i Sverige , säger hon.
– Genom sitt arbete och sin person var Birgitta Dahl en viktig förebild för mig personligen, såväl som för många andra. Mina tankar är nu med hennes anhöriga.
Ifrågasatte orättvisor redan som barn
Birgitta Dahl föddes 1937 i Göteborg och växte sedan upp i Storvik, Västerås och Vallentuna.
I dokumentären berättar Dahl att hon redan som barn ifrågasatte orättvisor och hur hon mobbades av en lärare efter att hon tagit plats i klassrummet.
– Jag minns hur jag upplevde orättvisor redan som liten flicka. Jag reagerade på det efter att ha sett hur vuxna kvinnor blev behandlade, säger Dahl.
På 50-talet flyttade Dahl till Uppsala för att studera nordiska språk, historia och statskunskap.
1969 trädde Dahl in i politiken som riksdagsledamot och i dokumentären om hennes liv berättar hon om priset hon fått betala.
– Jag har haft hatkampanjer riktade mot mig av det värsta slag som man kan tänka sig.