Magdalena Andersson bekräftar: Vill göra förändringar i ISK-konton

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftar för SVT att man vill göra förändringar som påverkar sparandet i investeringssparkonton, så kallade ISK-konton.

– Är det rätt att ge skatterabatter till mångmiljonärer, säger hon.

Sparandet via ISK har de senaste åren varit förmånligt skattemässigt. Och det är framför allt för dem som har mycket pengar sparade som regeringen vill göra det mindre förmånligt.

Tankarna finns i en arbetsgrupp inom partiet som leds av finansministern, men ännu finns inga färdiga förslag.

Förmånligt sparande

Den som har pengarna på ett ISK-konto slipper betala skatt om man säljer med vinst. Man betalar i stället en låg schablonskatt varje år, oavsett om man går med vinst eller ej.

De senaste åren, när börsen gått upp har det varit särskilt förmånligt. Riksrevisionen beräknar att staten gått miste om 42 miljarder i skatteintäkter på fem år.

S: Inte riktat mot småsparare

Finansministern uppger att man inte vill förändra reglerna för alla. De allra flesta spararna har lägre summor på kontona, men över hälften av pengarna finns hos fem procent av spararna.

– Självklart är inte syftet att ge sig på vanliga småsparare, ungdomar som sparar ihop till en insats till exempel. Men det vi ser är att en tredjedel av pengarna ligger på konton som har över tre miljoner kronor. Är det rätt att ge skatterabatter till mångmiljonärer, säger Magdalena Andersson.

M: Ska inte beskatta mer

Moderaterna vill däremot inte röra dagens skatteregler. Inte heller för stora skattebelopp.

– Många svenskar sätter av en del av sina lön varje månad, sparar för framtida boende eller pension, de kommer drabbas hårt om man begränsar ISK.

– Glöm inte att den som sparar lite i dag om några år kommer ha ganska mycket sparat, det ska vi inte beskatta mer, säger moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.