Lena Hallengren (S), gruppledare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, om att Kombispel pausar telemarketingförsäljning av de kritiserade S-lotterna. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Socialdemokraterna pausar kritiserade lottförsäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas telefonförsäljning av partilotter använder sig av tvivelaktiga metoder och riktar in sig på äldre och förvirrade, enligt DN:s granskning.

Nu väljer partiet att stoppa försäljningen genom telemarketing.

– Det är svaret Kombispel givit, säger socialdemokraternas gruppchef Lena Hallengren (S) till reportrar i Riksdagen.

På frågan om vad Socialdemokraterna nu väntar sig av Kombispel, partiets lotterikoncern, svarar Hallengren:

– Vi förväntar oss att de går till botten med de här uppgifterna och vi är också väldigt tydliga med den uppdragsgivaren. Det är att pausa telemarketing som de har bedrivit och det är inte detta vi har kommit överens om.

Socialdemokraternas lotter

– Naturligtvis har inte uppdraget varit att sälja lotter till vilket pris som helst, även om det är den bilden som försöker ges.

Beskriver säljmetoderna som ”trakassering”

Enligt DN:s granskning uppmanas säljarna vara aggressiva och företaget bakom har anmälts flera gånger till Konsumentverket. DN har varit i kontakt med flera tidigare säljare som säger att de sålde lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren, som att lottabonnemang behöver sägas upp. Medarbetarna beskriver säljmetoder som ”trakassering”.

Sedan maj 2022 har Kombispel anmälts 28 gånger till Konsumentverket, och 18 av dessa handlar om telefonförsäljning. Flera ärenden handlar om demenssjuka som uppger att de inte förstått vad de köpt.

Reagerar starkt på granskningen

Statsminister Ulf Kristersson (M) har reagerat starkt på DN:s granskning.

– Om det som DN avslöjar stämmer är det här en bedrägerikultur som vi främst förknippar med kriminella gäng som sitter på solkusten och lurar svenska pensionärer på pengar. Det är fullständigt oacceptabelt, så det här måste stoppas.

Han säger vidare att de själva tagit initiativ till en utredning som ska undersöka om partilotterier ska finnas överhuvudtaget.

– Där finns två alternativ antingen en strikt reglering eller ett förbud och vi överväger båda alternativen.

Även finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har öppnat för ett förbud. Men det är något Lena Hallengren motsätter sig.

– Jag förväntar mig att regeringen också är seriös och inte bara passar på tillfället nu att kunna förbjuda partier att bedriva lotterier, för det är det man gett uttryck för under längre tid, att förbjuda oppositionen att finansiera sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet