Tidigt klimakterium är en diagnos som inte är helt ovanlig, men som många av oss aldrig har hört talas om. Kanske för att det är någonting som många av oss inte talar om? Sofia Lundberg var 41 år när hon hamnade i klimakteriet efter att ha opererat bort sina äggstockar.
– Jag blev väldigt chockad faktisk. Jag tänkte tankar som jaha måste jag byta klädstil nu? Jag tror att det är mest jobbigt i början, det blir väldigt omtumlande, säger hon till SVT:s program Klimakteriet – det ska hända dig med.
– När det gäller den här speciella gruppen då är rekommendationerna väldigt tydliga: Alla ska erbjudas hormonbehandling, säger säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi, i programmet.
Hon fortsätter:
– Är det så att de inte tar detta då så vet vi att det är en ökad risk för flera olika sjukdomar och tillstånd: Benskörhet, hjärt-kärlsjukdom men faktiskt också demens. Och alla de här hälsoriskerna vet vi att vi kan motverka med hormonbehandling. Så det är otroligt viktigt att man får det och får rätt information om det.
Fakta: Klimakteriet – det ska hända dig med
SVT:s program går till botten med klimakteriet, vad är egentligen klimakteriet och vad gör det med oss? De två avsnitten sänds den 11 och 18 oktober i SVT1 och SVT Play.