Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagre Henrik Olin om spionmisstänkte mannen Foto: AP, TT

Spionmisstänkte mannen häktas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i det misstänkta ryska spionparet i Stockholm häktas misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet, meddelar kammaråklagare Henrik Olin på fredagseftermiddagen.

– Den häktade personen har en koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, säger Olin.

Kammaråklagaren Henrik Olin säger att det är en omfattande utredning som kommer fortgå under ganska lång tid och betonar att ärendet inte handlar om misstanke om brottet spioneri, utan om grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

– Vad jag kan säga om ärendet, väldigt allmänt, är att det handlar om teknikinhämtning för den ryska militärindustriella industrin. Den häktade personen har en koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

SVT Nyheter har tidigare avslöjat att spionparets bolag drevs av en man som tidigare pekats ut som agent i ryska underrättelsetjänsten GRU och att bolaget handlade med transistorer.

Misstänks även för brott mot USA

Vidare berättar Henrik Olin att det har skett ett omfattande internationellt samarbete i ärendet och att den brottsmisstanke som gäller grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt handlar om USA.

– Det har skett, och kommer att ske, ett vidare samarbete med USA och med FBI som har varit vår huvudsakliga samarbetspartner i den här förundersökningen, säger han.

Vanligtvis häktas man i 14 dagar, men eftersom utredningen är så omfattande har tingsrätten gått med på att mannen kommer sitta häktad till och med 24 december.

I häktningsframställningen framgår att åklagaren har yrkat på fullständiga restriktioner för mannen under häktningen, vilket betyder att hans kommunikation med omvärlden begränsas starkt.

– Min klient förnekar brott och det har han gjort från början. Den inställningen har han även fortsättningsvis, säger mannens försvarsadvokat Ulrika Borg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt för min klients åsikter och inställning att komma fram” – Hör försvarsadvokaten Ulrika Borg om yppandeförbudet. Foto: Michael Jansson/SVT

Greps i sitt hem

Mannen och hans fru är i 60-årsåldern och har båda rötter i Ryssland. De greps i sin villa i ett välbärgat område söder om Stockholm på tisdagsmorgonen. Under torsdagen släpptes kvinnan, som misstänks för medhjälp till brotten, på fri fot. Hon är dock fortsatt misstänkt.

Fredagens häktningsförhandlingar hölls bakom stängda dörrar. Vanligtvis räcker det med att hänvisa till förundersökningssekretess för att häktningsförhandlingar ska kunna hållas bakom stängda dörrar, säger Kalle Jansson, SVT:s reporter på plats vid tingsrätten.

– Men i detta fall har åklagaren förutom förundersökningssekretess, även hänvisat till försvarsekretess och utrikessekretess, säger Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.