Pia Bergman är Skatteverkets expert på organiserad brottslighet. Foto: TT

”Spökpersoner” lurar bankerna – bedragare lånar miljonbelopp – och försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit vanligare att personer tar lån på stora summor hos olika banker och sedan försvinner.

– Bankerna rapporterar om ” spökpersoner”. Vi ser att det är omfattande, säger Pia Bergman på Skatteverket till SVT Nyheter.

Utvecklingen oroar också Polisen som befarar att pengarna kan gå till annan brottslighet.

Ibland använder låntagarna också falska inkomstuppgifter för att få låna.

– De kommer in med till exempel anställningsbevis på ett visst jobb med en viss lön. Men hela handlingen är tvärfalsk, säger Jan Olsson, kommissarie på NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Ett exempel på bedrägerierna syns i en stor utredning som Skatteverket gjorde kring en härva med olika bolag med falska fakturor och falska inkomstuppgifter. 17 personer lånade drygt 14, 5 miljoner kronor. Pengarna gick vidare till andra personer i Sverige eller till utlandet, bland annat i Nordafrika och Mellanöstern.

– Bankerna rapporterar väldigt ofta om att de drabbas av ”spökpersoner” som har ett samordningsnummer och öppnat bankkonto. De tar lån och kan också användas som målvakter i olika styrelser så vi ser att det är omfattande, säger Pia Bergman, Skatteverkets expert på organiserad brottslighet

Får löften om jobb

Skälen bakom bedrägerierna varierar, enligt polisen. Allt från personer som tar lån och lämnar landet till fall där någon lånar ut sin identitet mot en ersättning eller får den kapad. Skatteverket ser att personer luras hit från andra länder och öppnar bankkonto med löften om jobb som sedan inte blir av.

– Kvar står då någon med ett bankkonto, en identitet och ett bank-ID som används för att ta lån som stackaren som skickats hem sedan blir betalningsansvarig för, säger Pia Bergman.

SVT Nyheter uppmärksammade nyligen bristerna i bankernas kontroll som gör att stora summor kan lånas från olika håll på kort tid, vilket kan utnyttjas av bedragare. Finansinspektionen vill att regeringen utreder hur långivarna kan få en bättre samlad kontroll.

”I värsta fall terrorism”

Både Polisen och Skatteverket vill täppa till luckorna, särskilt som lånebedrägerierna kan gå till annan brottslighet.

– I värsta fall kan det vara allt från terrorism till människohandel eller narkotikahandel, säger Jan Olsson på NOA.

SVT har sökt flera banker och branschorganisationen Svenska bankföreningen men ingen vill ställa upp på en intervju, bland annat av säkerhetsskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.