2018 års priser på bostadsrätter och villor har i stort sett varit oförändrade, sett till riket som helhet, visar Svensk Mäklarstatistiks årssiffror. Foto: Hasse Holmberg/TT

Spretig boprisutveckling snittade på noll

Uppdaterad
Publicerad

2018 års priser på bostadsrätter och villor har i stort sett varit oförändrade, sett till riket som helhet, visar Svensk Mäklarstatistiks årssiffror. De regionala siffrorna visar dock på både upp- och nedgångar.

Bostadsåret 2018 avslutades svagt nedåt. Under årets sista månad föll priset på både bostadsrätter och villor i snitt 1 procent i riket. För helåret förblev priserna oförändrade.

– Runtom i landet har vi en annan bild, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sett till helåret sjönk priserna på bostadsrätter i tolv län, medan de stod stilla i tre och ökade i sex.

– Amorteringskraven har alldeles uppenbart haft en dämpande effekt på prisuppgången, säger Sandgren.

För villor sjönk priserna i Storstockholm i snitt med fem procent under året, medan Stormalmö hade en ökning på två procent. I Storstockholm och Storgöteborg, gick priserna för bostadsrätter ned med -1 procent, vilket påverkar rikssiffran negativt, enligt repporten från Svensk Mäklarstatistik.

Detta samtidigt som priserna för centrala Malmö, Stockholm och Göteborg är oförändrade, prisutvecklingen på årsbasis ligger nu nära 0 procent.

Marknaden i stort

Trots att det rapporterats om dåliga förutsättningar för att köpa bostad, genomfördes många bostadsaffärer 2018. Det såldes dryga 102 000 bostadsrätter, vilket var 6 000 färre än 2017. Villaförsäljningarna nådde däremot en toppnotering under året som gick, med nästan 54 000 sålda hus.

Det sammanlagda försäljningsvärdet för både bostadsrätter och villor blev 7 procent lägre än värdet från 2016 och och 4 procent högre än 2016. 

Lägre prisnivå

De geografiska skillnaderna förklarar Sandgren med att regionerna ligger i olika i fas efter prisnedgången under andra halvan av 2017, som hade störst effekt i Stockholm.

– Sedan dess har priserna anpassat sig till en lägre nivå, säger han.

Några stora rörelser vare sig uppåt eller nedåt tror han inte kommer att ske i närtid.

– Vi får nog se en avvaktande marknad, som vi hade under större delen av 2018. Det finns regionala områden som sticker ut, men i stort kan vi inte se någon dramatik.

I en separat analys från Fastighetsbyrån framgår det att små bostadsrätter påverkats mer av prisnedgången än större bostadsrätter och villor. Priserna på nybyggnation tycktes även mer stabila än priserna på äldre bostäder.

Få vill köpa nytt

– Det som är speciellt med nyproduktion är att det är fasta priser och säljarna har inte justerat ner priserna dem sedan 2017, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

De höga priserna på nyproduktion speglar inte en ökad efterfrågan. Tvärtom minskade försäljningen av nybyggda bostäder under 2018.

Till skillnad från Per-Arne Sandgren tror han inte att amorteringskravet påverkat priserna i någon större utsträckning.

– Vår tolkning är att det skärpta amorteringskravet egentligen inte har så stor påverkan, utan mer de allmänna skärpta kraven. Det är mycket psykologi på bostadsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.