Sprickan är tydlig i regeringens skolpolitik. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har vid flera tillfällen, senast i dagens Aftonbladet, krävt att ansvaret för skolan ska återföras till staten.
– Jag menar att vi behöver återförstatliga den svenska skolan. Kommunaliseringen har inte fungerat, säger Björklund till tidningen.
Målet, menar han, är en mer likvärdig svensk skola.
– Vi har 290 kommuner och det börjar se väldigt olika ut på många håll. Det kunnande och den kompetens som krävs finns inte ute i kommunerna. Vill vi hamna på tio-i-topp i Pisa-mätningen om ett antal år krävs det kraftfulla förändringar.
Majoritet av svenskarna för ett återförstatligande
Och det tycks som att utbildningsministern har svenskarnas stöd i ryggen för sitt krav. I början av december visade en Sifo-undersökning beställd av SVT att en klar majoritet av svenskarna, 6 av 10, vill att staten ska ta överta ansvaret för grund- och gymnasieskolan.
Men i dag går alltså Moderaternas utbildningspolitiska talesperson ut på DN Debatt och säger att ett återförstatligande inte ska prioriteras.
”Vi måste prioritera det som gör skillnad och har stöd i forskning och beprövad erfarenhet”, skriver Tomas Tobé i debattartikeln. Till Aftonbladet säger Tobé att ett ökat statligt ansvar för skolan bör handla om ökat stöd till elever och utökad undervisningstid, inte ett rakt förstatligande.
Förutom Folkpartiet, är det i dag bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som driver frågan om att återförstatliga skolan.
Lärarförbundet kallsinnigt
Lärarförbundet är helt avvisande till förslaget som man menar endast är en i raden av kostsamma och ineffektiva reformer som skolan drabbats av.
– Jag beklagar detta att vår utbildningsminister går i otakt med sina regeringskamrater. Det håller inte att vara i ständig opposition, och verkligen inte mot sina egna, säger Eva-Lis Sirén till Dagens Nyheter.
Lärarnas riksförbund, det andra fackförbundet som organiserar lärare, har tidigare gått ut och stött Björklunds krav på ett återförstatligande av skolan.