• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En Sveriges Radio-profil utreds internt efter att fler personer larmat om sexuella trakasserier. Foto: TT

SR-anställda uppmanas dölja att profilen slutat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sveriges Radio-profilen som anklagats för sexuella trakasserier enligt uppgift lämnat programmet hon jobbar med, tvingas nu medarbetarna undanhålla att profilen slutat och varför, både för gäster och deras egen publik.

– Det känns djupt ohederligt och för mig som utsatts djupt kränkande att behöva skydda henne, säger en källa till SVT Nyheter.

Det var under torsdagen som det på ett internt möte stod klart att radioprofilen lämnar SR-programmet som hon jobbar med, enligt källor till SVT Nyheter. SVT Nyheter har tidigare rapporterat hur hon ska ha utsatt sina kollegor för kränkningar och ovälkomna sexuella förslag.

Men lättnaden över att profilen lämnar redaktionen blev kortvarig. Personalen på redaktionen blev tillsagd att inte kommunicera att deras profil lämnat redaktionen – vilket resulterat i att de utsatta får ljuga och skydda den som utsatt dem. Profilen är sjukskriven sedan ett par veckor tillbaka under utredningens gång.

– Vi förväntas fortsätta skydda och ljuga för publik och de gäster som bokas in. Det underminerar vårt förtroende, säger en person till SVT Nyheter.

”För oss är det ohållbart”

Enligt medarbetaren har redaktionen inte fått någon hjälp kring hur de ska bemöta gäster och publiken som ställer frågor. Beskedet från ledningen är att säga att profilen är sjukskriven och sedan inte kommentera ytterligare. De får alltså inte berätta att profilen lämnat programmet.

– Nu är det återigen vi i redaktionen som hamnar i rävsaxen mellan företagslojalitet och journalistisk integritet. För oss i verkligheten är det både ohållbart och fullständigt ohederligt.

SR svarar inte på kritiken

När SVT kontaktar SR:s pressavdelning för en kommentar kring det som hänt ber SR:s presschef Claes Bertilson att få svara via mejl.

Har SR-profilen fått lämna redaktionen?

”Vi kommenterar inte utredningen eller eventuella slutsatser i den.”

Varför tar ni inte bort namn och bild från exempelvis redaktionens Facebookkonto om personen inte jobbar kvar?

”Frågan ställs i relation till en påstådd åtgärd som vi avböjer att kommentera.”

Personal på den utpekade profilens redaktion berättar för oss att de uppmanas hålla inne med sanningen – stämmer det?

Diskussioner som förs internt och rör enskilda medarbetare eller arbetsplatser är inget vi kommenterar externt.”

Är det rimligt att personal som utsatts för kränkande beteende ska behöva ställas inför en sådan situation?

”Diskussioner som förs internt och rör enskilda medarbetare eller arbetsplatser är inget vi kommenterar externt.”

Kommer något tydligare besked gällande den utpekade profilen?

”Vi kommenterar inte enskilda medarbetare eller personalärenden externt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.