SSU: Utöka samarbetet med EU – gå inte med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Grannlandet Finland närmar sig eventuellt en Natoansökan vilket skapat diskussion inom Socialdemokraterna huruvida Sverige ska följa i samma säkerhetspolitiska linje eller inte. Partiets ungdomsförbund, SSU, har redan kommit fram till sitt beslut.

– Sverige bör utöka samarbetet med EU, inte gå med i Nato, säger Lisa Nåbo, ordförande för SSU.

SSU har tidigare varit emot ett gemensamt EU-försvar, men efter en omröstning i frågan står det fast att siktet nu har riktats om.

– I det avseendet kanske det här är en positionförflyttning där vi visar att om vi behöver ta ställning till ett europeiskt försvar eller ett Natoförsvar, så tycker vi att den europeiska linjen är bättre, säger Lisa Nåbo till SVT:s Agenda.

Hellre EU- än Natoskydd

Hon understryker att det inte går att säga nej till ett Natomedlemskap utan att lägga fram andra förslag.

– Vi tycker att Sverige ska utöka samarbetet med EU och att den solidaritetsklausul som finns, som alla medlemsländer skrivit under, också ska innebära militära garantier. Om ett EU-land blir invaderat utav främmande makt, ett tredje land, så ska EU finnas där och hjälpa till, menar Nåbo.

Löfven: ”Inte övertygad”

Tidigare statsminister Stefan Löfven (S), som har utsetts till nästa ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, ser heller inte att en utökning av Natos gränser är rätt väg att gå.

– För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa, sa han i samband med ett besök på Åland, skriver Svenska Yle.

En som tycker tvärtom är S-politikern tillika den politiska redaktören för Aktuellt i politiken, Daniel Färm.

– Om Finland säger ja tycker jag att Sverige också ska göra det. Mycket talar för att vi skulle få en bra säkerhet med ett svenskt Natomedlemskap, säger Färm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.