Professorn: Medlemskap i Nato är inte en självklar säkerhetsgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett svenskt Nato-medlemskap står högt på den politiska agendan. Men skulle ett medlemskap i den militära alliansen garantera hjälp från övriga medlemmar vid ett militärt angrepp på Sverige? Kanske men inte säkert, säger Tomas Jonter, professor i internationella relationer.

– Det brutala svaret är att det kan vi aldrig riktigt veta, fullt ut.

Samtidigt som diskussionen om en eventuell Nato-ansökan pågår i Sverige diskuteras också bland Natos medlemsländer om vad alliansens grundbult, artikel 5, skulle innebära i praktiken. 

Artikel 5 innebär att en attack på ett medlemsland är att betrakta som en attack på alla.

Sverige och Nato

– Då görs det bedömningar som har att göra med vad som står på spel, säger Tomas Jonter.

– Är USA beredd att offra New York för Paris eller Washington för Tallinn? Vad är säkerhetsgarantierna värda när krisen är för dörren?

Upp till varje stat

Eftersom artikel 5 aldrig prövats som den var tänkt går det heller inte att med säkerhet säga vad responsen skulle bli. Varje stat fattar ett eget beslut.

– Det är inte alls säkert att svaret på en gång blir: Pang, vi rullar in hela vår försvarsstyrka. Det måste man förstå, säger Tomas Jonter.

– Artikel 5 leder inte per automatik, om låt säga att Ryssland rullar in i Litauen, att det dagen efter, månaden efter så finns det italienska, spanska, och danska trupper på litauiskt territorium. Det är inte så det ser ut.

”Försäkrans-turné”

Nyligen reste USA:s utrikesminister Antony Blinken till baltstaterna på vad som i internationell press kallades ”baltisk försäkrans-turné” för att övertyga länderna om att Nato skulle komma till deras försvar, vid en eventuell rysk attack.

Regeringarna i de baltiska länderna efterlyste bland annat permanenta trupper. Några sådana löften har ännu inte kommit från USA.

Om Sverige skulle gå med i Nato, vad vet vi om vilket hjälp Sverige skulle få av Natos medlemsländer och då främst USA?

– Det brutala svaret är det kan vi aldrig riktigt veta, fullt ut, säger Jonter.

Sveriges roll

Vad Sveriges roll i alliansen skulle vara är fortfarande oklart. Men enligt Mike Winnerstig, chef på enheten för säkerhetspolitik på FOI, skulle sannolikt hela det svenska försvaret integreras i Nato.

– Den svenska förmågan att agera utanför Sveriges gränser, till stöd för någon annan, är störst vad gäller flygvapnet. Den är delvis god vad gäller marinen, ubåtsvapnet då.

– Vad gäller armén är den väldigt liten i dagsläget. Där har vi då planer på att göra den större och tanken är, såvitt jag förstår, att en av de brigader som nu produceras ska kunna krigsplaceras i Finland. Eller åtminstone ha som uppgift att nästan direkt i händelse av angrepp gå in och stödja den finska armen, säger Mike Winnerstig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet