Ytterligare utrustning som saknas är handsprit, plastförkläden och andra förbrukningsartiklar som köps in från leverantören Apotekstjänst.
– Vi har inte fått de varor vi har beställt, det är förbrukningsmateriel, till exempel svalgtuber eller provtagningsrör, allt möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefsläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Örebro med särskilt ansvar för beredskapsfrågor.
Stabsläge införs för att trygga patientsäkerheten och innebär att alla beslut om verksamheten fattas av särskilt utsedda sjukvårdsledare och medicinskt ansvariga. I övrigt bedrivs vården som vanligt.
Även vårdregionerna Södermanland, Västmanland och Dalarna har samma leverantör, men dessa regioner har ännu så länge inte sett någon anledning att gå upp i stabsläge.
Tog över 1 oktober
Apotekstjänst bekräftar för SVT att man haft problem med sina leveranser men vill i övrigt inte kommentera situationen.
Petter Karlsson är chef för varuförsörjningen, den gemensamma nämnd för samtliga fem regioner som ska vara länk mellan leverantörer och vårdverksamhet. Han förklarar att Apotekstjänst tog över driften så sent som den 1 oktober i år efter att i upphandlingen ha lämnat ett bättre anbud än tidigare distributören Mediq, som haft uppdraget i 18 år.
– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, om inleveransen till lagret som inte har fungerat fullt ut och att det inte funnits tillräckligt med artiklar att leverera ut, säger han.
Tillfälliga lösningar
Bristen uppstod mitten av förra veckan och är olika stor på olika orter. Petter Karlsson bedömer att normala leveranser kan komma igång efter helgen, och då ska man också kartlägga exakt vad som gått fel.
Tills dess försöker man avhjälpa de akuta problemen med tillfälliga lösningar.
– Risken är att man nu måste lägga tid på att jaga de artiklar man behöver, tid som skulle kunna användas till annat.
Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, visar det inträffade hur viktigt det är för vården att sluta robusta avtal eftersom även ”små” störningar kan få stora konsekvenser.
– Vi följer inte upp och granskar enskilda händelser av den här typen men är väldigt nyfikna på analysen av vad som gått fel så att vi kan stödja på bästa sätt.