Kritiken mot att man ensidigt valt en teknisk lösning för fossilfritt stål som snart kan bli ifrånsprungen av billigare och bättre teknik avfärdar LKAB. Bolaget menar att man följer teknikutvecklingen i världen, men har valt en teknik med vätgas som passar just den ovanligt järnrika svenska järnmalmen.
– Vi bygger ut stegvis. Man måste alltid ha med sig möjligheten att, om det kommer något revolutionerande som visar sig vara bättre, så måste vi kunna byta spår, säger Niklas Johansson Hållbarhetsdirektör på LKAB till SVT.
SSAB skriver till SVT att:
Det (hybrit reds. anm.) är den teknik som har bäst förutsättningar för oss. Vår omställning fortsätter och vi ser det som viktigt för ökad svensk konkurrenskraft och säkrade industrijobb i Sverige.
H2GS: Olycklig polarisering
Oron för att elpriserna riskerar öka i hela landet på grund av satsningarna i norr tycker H2GS är ett olyckligt sätt att polarisera.
Alla företag välkomnar en diskussion om dessa stora satsningar säger man, och medger att inte minst utbyggnaden av mer el ser ut att bli en svår utmaning. Men LKAB poängterar att deras lager med vätgas snarast kommer stabilisera elpriserna i Sverige.
När det gäller statliga stöd, poängterar LKAB att de miljarder man sökt från statliga Industriklivet i grunden är pengar som kommer från EU, där delar av dessa pengar är villkorade med satsningar på framtidsprojekt med klimatinriktning.
Och kritikernas idé att den statliga gruvjätten skulle nöja sig med att fortsätta sälja järnmalm vilket idag ger god lönsamhet, avfärdar bolaget.
– Jag har hört att vi ska bli vid vår läst. Men våra konkurrenter gräver järn med grävskopa. Vi borrar allt djupare – det är mycket dyrare – vi har ovanligt bra järn, men måste förädla vår produkt om vi skall fortsätta ha god lönsamhet, alternativet att ”stå still” finns inte, säger Niklas Johansson