Fyra frågor om räntesänkningen
Chatta med Alexander Norén om Riksbankens räntebesked
lillbrorsan • För de som är lågavlönade, sjukskrivna eller arbetslösa är förhandlingsläget med andra banker inte så lätt, har du några konkreta tips för de kategorierna?
du har rätt att det är tuffare förhandlingsläge om man inte är en väldigt lönsam kund, som man är om man har stort sparande och mycket bolån (utan att vara överbelånad i förhållande till bostadens värde) med god lön.
men å andra sidan kanske du inte är en kostsam kund? du betalar dina räntor i tid, du klarar dig själv med bankappen och upptar inte deras kundtjänst hela tiden? Lyft fram det!
För bolån: kolla snittränta på andra ställen, och prata med någon konkurrent för att se om de kan erbjuda något bättre. Gå inte så långt som att ansöka så de startar kreditkollar. Det kan se dåligt ut när din bank går igenom din profil (de kan tro att du sökt en massa krediter).
Be istället din bank om ett "amorteringsunderlag", som brukar vara tecken på att man håller på att byta bank. Så kanske det blir fart på dem?
Putte • Vilken hävarm kan man använda mot sin bank om man har halva lånet låst? Min bank tänker enligt uppgift fortsätta med sina ockerpriser...
du har svårare att förhandla om du har olika löptider. det är ofta bankerna som ger rådet att "lägg inte alla ägg i samma korg, utan sprid ut det på olika löptider". Man kan undra varför de säger så? :)
lillbrorsan • Vilket bör man göra i dagens läge, betala av lån med sparade medel eller konsumera/spara vidare?
det beror på vilken avkastning du har på de sparade medlen. är den lägre än låneräntan du betalar, så kan det vara klokt att amortera. Så länge du inte gör dig av med din buffert.
sparar du långsiktigt på börsen och får högre avkastning genomsnittligt över tid än bolåneräntan (vilket ju är fallet), och klarar av bolånen utan att svettas om natten, fortsätt spara!