Advokat Stefan Häge har aldrig fått sätta sin fot innanför dörrarna till det gula sjuvåningshuset. Foto: SVT/Fredrik Larsson

Stämmer Ryssland på 16 miljoner kronor – för utebliven hyra

Publicerad

Fastighetsägaren beskriver det som “en rysk ockupation”. Nu stämmer han Ryssland på 16 miljoner kronor i obetalda hyror gällande “ryska huset” på Lidingö.

Det omskrivna sjuvåningshuset på Lidingö används av ryska underrättelseofficerare som agerar under diplomatisk täckmantel, avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag granskning i våras.

Tvisten om ”ryska huset” har pågått i många år. Nu tar Stefan Häge, som är delägare i fastighetsbolaget som äger huset, nästa steg – och stämmer ryska federationen på drygt 16 miljoner kronor, vilket Expressen rapporterat om.

Anledningen är att de ryska hyresgästerna aldrig betalat någon hyra, samtidigt som Stefan Häge aldrig fått tillträde till fastigheten som köptes på exekutiv auktion 2014.

”Ryska Federationen har inte avflyttat från fastigheten, inte erlagt någon hyra alternativt deponerat hyra för nyttjandet. Ryska Federationen har inte heller ställt säkerhet för nyttjandet eller medverkat till att upprätta hyresavtal”, står det i ansökan om stämning.

Kritisk mot UD

Det är inte första gången som tvisten har hamnat i tingsrätten och både Stefan Häge och Lidingö stad har beskyllt Utrikesdepartementet för att skydda de ryska intressena.

– Det är trist att inte få disponera sin egen egendom – och att Sverige accepterar det, har Häge tidigare sagt.

Men utrikesminister Tobias Billström (M) menar att UD agerat enligt gällande regler eftersom huset används av diplomater.

– Vi måste se till att den skyddas och att personerna som vistas där behandlas med värdighet. Det är ett åtagande vi har gjort enligt Wienkonventionen. Om vi vill att våra svenska diplomater och våra utsända ska bli behandlade med värdighet. Det handlar om ömsesidiga utbyten, sa han till SVT i april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här konfronteras en man som anländer i diplomatbil vid ”ryska huset”. Trots att ingen står skriven på adressen vistas ett stort antal människor där – två av dem är misstänkta ryska underrättelseofficerare. Foto: Fredrik Larsson/Kalle Segerbäck

BAKGRUNDEN TILL STRIDEN OM ”RYSKA HUSET”

Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland.

Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö.

Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där.

Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.

Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor.

De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra.

Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.