Granskning: Stängslet kring gruvhålet var trasigt i flera år – beskrevs som ”mycket farligt”

Uppdaterad
Publicerad

En man misstänks för mordförsök och våldtäkt efter att en kvinna hittats svårt skadad i ett gruvhål i Norberg. Nu visar SVT:s granskning att stängslet var trasigt redan 2018 – och att säkerhetsbristerna sedan länge varit kända av myndigheterna.

– Det är inte alls bra att det ser ut så här. Stängslen kring de här hålen ska vara stängda, säger Svante Nordström, insatsledare vid räddningstjänsten.

Kvinnan hittades svårt skadad och kraftigt nedkyld i ett gruvhål under fredagskvällen. Efter flera timmars räddningsinsats kunde hon vinschas upp och föras till sjukhus. Enligt åklagaren ska kvinnan ha våldtagits innan hon knuffats.

Snart väcktes misstankar mot en man i 40-årsåldern, som greps under måndagen. Mannen sitter nu häktad mot sitt nekande – på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och mordförsök.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Hål i stängslet

Gruvhålet tillhör den nedlagda Långgruvan i Norbergs kommun och är ett av de djupaste i området – över 30 meter. Den som tar sig till platsen måste köra längs slingriga skogsvägar.

– Man måste känna till platsen för att hitta, säger Svante Nordström, insatsledare för räddningstjänsten i södra Dalarna som var med vid räddningsinsatsen.

Runt det gamla gruvschaktet finns ett två meter högt stängsel som ska förhindra olyckor och intrång. Men när räddningstjänsten kom till platsen fanns ett stort hål i skyddsnätet.

– Det var inte mer än tre decimeter att trampa över. Det var inte ett nytt hål utan någon hade försökt laga det med ståltråd, säger Svante Nordström.

Det hade varit svårt att klättra över stängslet om det varit intakt, menar han.

– Det är pålat med stålstänger och riktigt stängsel. Men vill man verkligen ta sig in kan man såklart klippa upp det.

Hur ser du på att det såg ut på det här sättet?

– Det är inte alls bra. Det är självklart att det måste ses över.

Beskrevs som ”mycket farligt”

Nu visar rapporter som SVT tagit del av att underhållet av Långgruvans gruvhål brustit i flera år. 

Efter en inventering i augusti 2018 beskrivs hålet som ”mycket farligt” av Sveriges geologiska undersökning, SGU, eftersom delar av stängslet blivit uppklippt.

Under inventeringen hittade man brister, inte bara här, utan i stängslen kring ytterligare flera hundra gruvhål i Västmanland. Uppgifterna skickades till polisen i januari.

SVT:s granskning visar att frågan om ansvaret för de osäkra gruvhålen diskuterats under lång tid. I juni 2021 beskrivs situationen som en ”tickande bomb” av polismyndighetens internrevisorer. Beskrivningen syftar inte på säkerhetsriskerna utan på den potentiella utgift som arbetet med att åtgärda hålen skulle innebära.

Man skrev då att ”arbetsuppgifterna med stängsling av övergivna gruvhål i mycket liten utsträckning kan motiveras utifrån polisens ansvar för att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten.”

SVT har sökt polisen för en kommentar.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

De har ansvar för gruvhålen

Det är staten som ansvarar för gamla gruvhål. Mer specifikt ligger ansvaret hos länsstyrelsen och polisen.

Om ett övergivet gammalt gruvhål utgör en ”uppenbar fara för människor eller husdjur” är det staten som ska bekosta stängslet kring gruvhålet.

Det är polisens skyldighet att utreda farliga gruvhål och bekosta åtgärder. Länsstyrelsen tar beslut och ser till att det blir gjort.

Markägaren och kommunen har också en viss del av ansvaret. Till exempel är markägaren ansvarig för att människor inte utsätts för fara på grund av risker som kan kopplas till gammal gruvdrift. Kommunen är överlag ansvarig för att det finns skydd mot olyckor inom den egna kommunen.

Källa: Bergsstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet