Stardoll: ”KO försöker plocka politiska poäng”

Uppdaterad
Publicerad

Barnsajten Stardolls VD slår tillbaka mot KO efter anklagelserna om ohederliga affärsmetoder: ”Det känns som förtal”.

Som SVT rapporterade i veckan tas barnsajterna Stardoll och Habbo nu till domstol av konsumentombudsmannen.

Anledningen är att man tycker barnsajterna sysslar med aggressiv marknadsföring, att de ingår avtal med minderåriga och att de inte kan garantera att föräldrarna faktiskt har godkänt inköpen.

Kan skapa prejudikat

Målet är principiellt viktigt och kan skapa ett prejudikat som påverkar en mängd sajter.

– Här handlar det om väldigt bristfällig kontroll. Det räcker med att barnen kryssar i en ruta och påstår att de har föräldrarnas tillåtelse. Sedan kan de ringa ett betalsamtal i en vanlig telefon för att betala på sajten, säger Pär Magnusson som är jurist vid Konsumentombudsmannen

”Känns som att Stardoll försöker dölja”

När SVT skapade ett testkonto på Stardoll kunde vi konstatera att sajten innehåller många köperbjudanden. Här ska man välja och klä på en ”docka” och kan sedan kommunicera med andra barn världen över.

Men för att exempelvis kunna sminka sin docka måste man först betala. Klickar man på en glittrande guldpåse så poppar ett uppmanande om att köpa ”stardollars” upp.

– Barnet kan ange en e-post-adress till sina föräldrar, förklarar Pär Magnusson för SVT. Men i brevet som sedan skickas står det faktiskt ingenting om betalmedlemsskap eller att man kan köpa extratjänster. Det känns som om Stardoll försöker dölja det helt enkelt. Och inget hindrar att barnet uppger en felaktig e-post-adress.

”Har försökt ha en dialog med KO”

Enligt svensk lag får inte underåriga ingå avtal ”av betydande ekonomisk karaktär”. Men enligt gammal praxis kan man anta att föräldrarna lämnat samtycke när det handlar om små summor. Det hela är en tolkningsfråga och de avtal som barn gör på barnsajter kan alltså vara ogiltiga – och det är bland annat den frågan som ska prövas i marknadsdomstolen.

Konsumentombudsmannen vinner i snitt cirka 80-90 procent av de mål som hamnar i domstol och de viten som utdöms kan uppgå till flera miljoner kronor.

– När man vet hur mycket skit som finns på nätet känns det orättvist att de attackerar oss, säger Stardolls VD Mattias Miksche till SVT. Att bli anklagad för att vara ohederlig, det känns som förtal. Vi har försökt ha en dialog med KO och bett dem precisera vad som behöver ändras.

”Försöker plocka politiska poäng”

Stardolls VD menar att de samarbetar tätt med flera olika kontrollorgan och följer instruktioner exempelvis från datainspektionen och flera EU-organ.

– Vi är inte ofelbara, säger Mattias Miksche. Men vi vill göra rätt och är öppna för dialog. Vi ändrar gärna våra rutiner om det visar sig att vi har feltolkat reglerna

Under mars månad ska Stardoll ha skickat en inlaga till KO med frågor kring hur de ska anpassa sajten för att följa KO:s riktlinjer.

– De har valt att försöka plocka politiska poäng och ta det här till domstol istället, säger Mattias Miksche. En knapp som det står ”Uppgradera till Superstar” är inte aggressiv marknadsföring. Reglerna i marknadsföringslagen är otidsenliga och inte anpassade till dagens mediasamhälle.

Sverige inte största marknaden

Hur man ska kunna säkerställa föräldrarnas identitet och godkännande är oklart, men konsumentombudsmannen pekar på digitala signaturer som Bank-ID som ett tänkbart alternativ.

– Vi har regelbundna möten med myndigheter i många länder, säger Mattias Miksche. Vi försöker följa reglerna i alla länder och har aldrig blivit anklagade i något annat land – tvärtom vinner vi priser för en bra och kreativ sajt. Sverige är ju inte vår största marknad och det vore väldigt tråkigt om vi skulle behöva hindra just svenska tjejer från att använda sajten.

15 miljoner användare

Stardoll har i dagsläget cirka 15 miljoner användare och kallar sig därmed världens största mode- och spelcommunity för tjejer.

Omsättningen förra året uppgick till 200 miljoner kronor. I snitt gör de som betalar av med cirka 70 kronor i månaden, och maxgränsen för vad man får spendera på sajten är 1300 kronor i månaden.

– Det finns ingen sajt i världen som kan garantera identiteten på andra sidan tangentbordet, fortsätter Mattias Miksche. Vi skriver tydligt ut att användarna måste ha målsmans tillstånd. Och om en föräldrer hör av sig till oss och säger att de inte godkänt inköpen så betalar vi alltid tillbaka pengarna.

Är du en förälder som överraskats av betalningar till barnsajter som du i förväg inte godkänt? Kontakta gärna SVT.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.