Foto: Stina Stjernkvist/TT

Starka reaktioner efter vår rapportering om BUP

Publicerad

Flera tittare har hört av sig efter våra artiklar om barn- och ungdomspsykiatrin i Halland. De berättar om sina egna erfarenheter av långa kötider men också om en vård som fungerat bra.

I måndags berättade vi om att trycket på barn- och ungdomspsykiatrin i Halland är stort. Nästan varannan patient fick vänta längre än 30 dagar på ett första fysiskt möte med BUP förra året och reaktionerna har varit många.

– Debatten kring BUP som ensam ansvarig för barn och ungdomars psykiska ohälsa känns onyanserad. Det är många olika faktorer som påverkar barn och ungdomars hälsa och att tänka att lösningen är specialistsjukvård känns som ett perspektiv som på sikt kommer fortsätta öka den psykiska ohälsan, skriver en sjuksköterska som tidigare jobbet på BUP. 

Val 2018 – #dinröst

Hon menar att nyckeln är att kartlägga varför så många ungdomar mår dåligt.  

– Var finns alla utvecklingspsykologer? De tillsammans med hälsovetare borde få vara med som sakkunniga när politiker tar beslut som påverkar barn och ungdomar. Det finns starkt forskningsstöd kring vad barn behöver för att utvecklas till trygga vuxna. Det finns starkt forskningsstöd för hur motion, dagsljus, kost och sömn påverkar vår hälsa, fortsätter hon. 

”Inte träffat barnet på 8 månader”

En förälder skriver i ett mejl till SVT Nyheter Halland att hennes barn fick vänta i fem månader från det att BUP gav besked att barnet skulle utredas till att den slutligen påbörjades. Sedan fortsatte problemen.

– BUP har inte träffat barnet på ca 8 månader trots stor skolfrånvaro, pågrund av bristande anpassningar i skolan utifrån precis det som BUP utreder barnet för, skriver föräldern. 

En ungdom med egna erfarenheter från BUP skriver att han fick vänta i två månader innan han fick tid men att han ändå är nöjd. 

– Jag anser att jag har fått mycket bra hjälp av BUP och kan egentligen inte säga nått dåligt om BUP. Det har varit skönt att ha någon som hjälper en med ens problem och psyket. Jag hade nog gått in i väggen för länge sen om det inte var för BUP, skriver han.

”Inte tillåtet att vara medelmåtta”

Även på sociala medier har ämnet väckt reaktioner.

– En hel generation har vuxit upp med pressen att de ska ”lyckas”. Det är föräldrar och vuxenvärlden som skapat denna press på ungdomar. Det är inte tillåtet att vara en vanlig medelmåtta trots att hela samhället byggts upp av massor av medelmåttiga människor. Kollektivtänkandet skrotades, skriver en tittare. 

– Vår förkärlek för att sätta bokstäver på ”jobbiga” barn så att de passar in, istället för att se individen drabbar såväl dessa barn som alla de barn som av en eller annan orsak mår riktigt dåligt och behöver BUP, skriver en annan.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till oss på halland@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet