– Det är inte bra. Men hos oss försöker vi se till att det är ”rätt” patienter som får vänta, säger Stefan Lemon, verksamhetschef, BUP Halland.
Barn- och ungdomspsykiatrin i Halland har fått klara sig med oförändrad personalstyrka sedan 2013, trots att antalet patienter ökat från ungefär 3.800, 2013 till 5.400, 2017.
– Det är en tuff situation. Men vi klarar av det. Personalen är superduktig, och vi satsar mycket på fortbildning och handledning. Och vi jobbar hårt med att bli fler, och det har vi lyckats med till i år, säger Stefan Lemon.
Flera orsaker till det ökade trycket
En anledning till att trycket på BUP i Halland ökat är att allt fler barn och unga från andra län behandlas i Halland. I siffror handlar det om en fördubbling sedan två år tillbaka, och totalt utgörs patientgruppen av en tiondel barn och unga från andra län.
Men det finns fler orsaker.
– Vi lever på något sätt i en annan tid. Den är mer komplex, och det är mer tryck och förväntningar. Sedan är gemene man bättre på att söka hjälp.
2017 fick nästan varannan patient fick vänta längre än 30 dagar för ett första fysiskt möte med BUP.
– Men då har vi ju BUP-linjen som är ytterst kompetent och som gör en ordentlig bedömning utifrån standardiserade formulär. Och ser vi att en patient har stora bekymmer bokas den in inom en vecka. Det görs prioriteringar hela tiden.
Mer pengar 2018
För 2018 har BUP fått nästan 10 miljoner extra att arbeta med, men räcker de för att möta trycket?
– Det är första gången på många år som vi får en utökning på det här viset, så vi är väldigt nöjda. Men behovet är nästan omättligt, man kan göra hur mycket som helst.