Så ska unga bli av med depressionen – bättre än piller. Foto: SVT / TT

Träning ska bota ungas depression

Uppdaterad
Publicerad

Svettas bort psykisk ohälsa. En ny studie i Halmstad, vill testa just vilken effekt träning har, på unga med depression.

– Det finns ett kemiskt samband välmående och träning.

– Detta tror jag är ett väldigt bra komplement till antingen medicin eller samtalsbehandling. Man får en ny ingång och ett nytt sätt att komma åt depressionsproblematik, säger Håkan Jarbin, chefsöverläkare på bup.

Varför är fysisk träning bra mot depression?

– Det finns ett kemiskt samband med att det är bra att träna. Sen är det också bra för ungdomar som är deprimerade att komma ut och träffa andra ungdomar, göra något och samtidigt ha kul.

Ska träna tre dagar i veckan

Martin Tunhag, Håkan Jarbin och Ann Bremander. Foto: SVT

Studien dras igång i höst och omfattar ett 20-tal ungdomar som behandlas mot depression på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Halmstad. Behandlingen kommer in i ett skede då patienten är på bättringsvägen.

I 14 veckor ska ungdomarna träna i grupp med en personlig tränare, och målet är att de ska träna tre dagar i veckan. Att få ungdomarna till träningen är en av utmaningarna. 

– Den stora utmaningen är hur man ska lyckas tillämpa den här metoden. Att få en deprimerad person att träna så att man får upp pulsen, säger Håkan Jarbin.

En nytta för sjukvården

– Vi hoppas se att fysisk träning har en positiv effekt och att man kan lyfta in denna behandlingsmetod i vården. Eftersom träning har väldigt få bieffekter så skulle det vara en fantastisk nytta för vården, säger Ann Bremander, professor i biomedicin.    

Studien drar igång till hösten men redan nu är intresset stort för att vara med. 

– Det är flera föräldrar som har hört av sig och vill att deras tonåringar ska få delta i studien. Så det finns redan nu ett intresse, säger Håkan Jarbin, chefsöverläkare på bup.

Anställer personlig tränare

Till sitt förfogande har man anställt en personlig tränare, en kompetens man saknade i Region Halland. Martin Tunhag fick jobbet och står nu inför sitt livs utmaning.

– Det är viktigt att de känner att de kan komma till en miljö där de är trygga. Och att de känner tillhörighet både till gruppen och till träningen. Jag vill att de ska känna sig friska från dag ett, säger Martin Tunhag, personlig tränare. 

Bakgrunden till studien är internationell forskning som visar att fysisk träning kan ha lika bra effekt som läkemedel och samtalsbehandling mot depression. Och studien kommer att följas av forskare på Högskolan i Halmstad, som ska mäta så att träningen håller rätt fysisk nivå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.