Det införs ett nytt brott, äktenskapstvång, som ger upp till fyra års fängelse vid en fällning. Det betyder att släktingar eller föräldrar som hotar och pressar barn till att gifta sig kan hamna bakom lås och bom.
– Den innefattar och kriminaliserar också planering, finansiering av aktiviteter som är till för att tvinga någon att ingå ett äktenskap mot sin vilja. Så vi sätter riktigt stopp för detta, säger justitieminister Beatrice Ask.
Dispensstopp
Barn ska inte längre kunna få dispens för att gifta sig. Utländska barnäktenskap, tvångsäktenskap och så kallade fullmaktsäktenskap ska endast kunna erkännas då det finns synnerliga skäl, det vill säga väldigt starka och tydliga skäl, enligt Riksdagen.
Fullmaktsäktenskap är äktenskap som ingåtts utan att båda parterna samtidigt närvarar. Fullmaktsäktenskap har tidigare erkänts utan begränsning, medan tvångs- och barnäktenskap erkänts om det funnits särskilda skäl.
Kritiker: Kryphål kvar
Lagskärpningen är otillräcklig, inga barn-eller tvångsäktenskap ska erkännas, menar kritiker.
– Vi vill inte ha synnerliga skäl. Vi tycker inte att det är rimligt att de finns kryphål kvar. Äktenskap som ingåtts i utlandet kan erkännas i Sverige, vid synnerliga skäl eller fullmaktsäktenskap, säger Aleksander Gabelic, ordförande för svenska FN-förbundet.
– Man ska aldrig vara säker på att det inte finns ett exempel som skulle kunna komma ifråga och därför säger vi då synnerliga skäl. Det vill säga nu blir det ännu svårare att få barn- och tvångsäktenskap erkända. Så det är inga normala fall det kan handla om, menar justitieministern.
Lagändringarna börjar att gälla den 1 juli 2014.