Foto: Nesvold, Jon Olav

Statistiken fel – köerna till BUP är längre än politikerna trodde

Uppdaterad
Publicerad

Visst fanns det köer till barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland, men siffrorna såg ändå hyfsade ut. Förklaringen: statistiken var fel.

Östergötland ligger hyfsat till i rikssatstiken – om man tittar på köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Men nyligen insåg de styrande i Region Östergötland något: siffrorna har hela tiden varit felaktiga.

Under 2017 korrigerades statistiken. Nu ser det inte längre hyfsat ut. I början av förra året uppfylldes nästan målet: 74 procent av barnen fick behandling inom 30 dagar. Sedan sjunker kurvan dramatiskt och i slutet av året fick bara 10 procent av barnen hjälp inom den gränsen.

Val 2018 – #dinröst

Vilken siffra är mest rätt? I början eller slutet av året?

– Jag tror dessvärre att det är mer riktiga siffror i slutet på året, säger Fredrik Sjöstrand (M), regionråd i Region Östergötland.

Registreringar har gjorts på olika sätt

Vad var det egentligen som hände? När Psykiatripartners, en privat aktör, kom in upptäcktes det efter hand att olika mottagningar i länet registrerade på olika sätt. En del ansåg att barnen hade fått en behandling när deras föräldrar fick gå en föräldrautbildning i grupp – trots att de fortfarande väntade på en utredning för att få reda på om barnet hade autism eller adhd.

– Vi har kommit underfund med att det har varit registreringar som har gjorts på väldigt olika sätt, säger Kaisa Karro (S), regionråd i Region Östergötland.

– Det är ingen som vill dölja något. Jag tänker att man har gjort på lite olika sätt och vi har inte genomlyst det tidigare, förrän nu, säger Åsa Lundberg, verksamhetschef för BUP i Linköping.

Slog larm redan hösten 2016

Det var under hösten 2017 som problemet med den felaktiga statistiken började korrigeras och inte förrän längre fram i vår kommer politikerna att få statistik som de kan lita på.

Ändå slog Autism- och Aspergerföreningen larm hösten 2016. Redan då påtalade Linda Bredahl, i ett reportage i SVT Nyheter Öst, att köerna för att få en utredning var långa.

– Väntetiden är lång. Man vet inte vad man ska göra för att hjälpa sitt barn. Familjen befinner sig i kaos, sa hon då.

Inga politiker har tagit kontakt

Nu säger Linda Bredahl till SVT Nyheter Öst:

– Man kunde väl kanske ha önskat att politikerna skulle ha pratat med oss och frågat hur det såg ut. Att de hade kollat av läget. Vi har ju fått väldigt tydliga signaler från våra medlemmar.

Hur många politiker har tagit kontakt med dig och frågat?

– Ingen.

I kvällen sändning 18.30 finns ett längre reportage som handlar om den felaktiga statistiken och vad Region Östergötland har gjort för att försöka korta köerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet